Бизнесът иска ценови газови пакети и промяна на договора с "Газпром"

Николай Павлов, сн. БГНЕС

Газовият бизнес постави под съмнение компетентността, лоялността, способността на "Булгаргаз" да гарантира успешна либерализация на пазара. В същото време обаче поиска от обществения доставчик да разработи ценови пакети за отделните потребители и да започне преговори с "Газпром" за нова промяна на ценообразуването като съотношението на нефтената компонента и тази на спотовите газови пазари да е 50:50, а не както е сега 30:70.

Това стана по време на кръглата маса, посветена на проблема с високите цени на електроенергията, организирана в понеделник от президента Румен Радев, на която стана дума и за високите цени на природния газ, който от ноември се очаква да прибави нови над 31 процента към стойността си след поскъпването през октомври с над 36 на сто.

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов заяви, че обществото има право на отговор с чий мандат и с какви мотиви "Булгаргаз" е предоговорил дългосрочния договор с "Газпром експорт" в съотношение 30 към 70 в полза на спотовата компонента, с която залага българските потребители в зависимост от свободния пазар. Той попита и какви са били мотивите на "Булгаргаз" да предоговори договора със СОКАР.

Договорът с "Газпром" бе променен през март 2020 г. и в условия на ниски борсови цени хибридната формула, вкарваща цените на петрола за девет месеца назад и тези на газа на две европейски борси за предходния месец, доведе до намаляване на стойността на руските доставки с над 40 процента. През тази година обаче цените галопират благодарение именно на компонентата с борсовите газови стойности, която официално никога не е обявявана, но се твърди, че е 70 процента от цялата тарифа.

"Ние искаме по-малко държава, когато тя се използва за натиск и за изземване на бизнес, както беше доскоро и всички го изпитахме, сега имаме нужда от вашата помощ и затова намираме за необходимо вашата намеса за спешни преговори с "Газпром" за предоговаряне на ценовата формула при съотношение 50 - нефтена компонента, и 50 - спотова", обърна се Павлов към държавния глава.

Той поиска намеса и за преговори със СОКАР за получаване на цялото количество от договорените един милиард кубични метра газ, които да участват в ценовия микс. В момента "Булгаргаз" не внася целите количества като обяснява това със забавянето на пускането в експлоатация на газовата връзка с Гърция, което кара дружеството да купува прекъсваем капацитет за преноса му през гръцката газова мрежа, което ограничавало възможността за пренос на целия обем и оскъпява доставката до България.

Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов отвърна на искането за различен подход на работа с призив към клиентите да планират навреме заявките си за природен газ. "Затрупани сме от лицензиантите, които очевидно нямат газ", каза той и допълни, че освен цената на природния газ, важна е и сигурността на доставката.

"Булгаргаз" има сключени договори с клиенти и на тях са гарантирани обвързващите заявки. В момента се вижда, че има значително увеличение на потреблението. Това говори и за лошо планиране. Това е и причината за увеличението на цените. Доста от лицензиантите - топлофикационни и газоразпределителни дружества, не са планирали добре своите заявки, каза газовият шеф. По думите му дружеството е затрупано и със заявки от свободния пазар.

Той призова още за проверка как се изпълняват лицензионните задължения, тъй като "Булгаргаз" няма безгранични възможности. "Това е много важно, защото, както в момента говорим за цени, в един момент да не говорим и за сигурност на доставките", допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес