Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бизнесът: Кабинетът се изсилва с ВЕИ-целите си

0 коментара
Бизнесът: Кабинетът се изсилва с ВЕИ-целите си

Проектът на енергийна стратегия залага дял на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в крайното потребление от над 18.8 процента при национален ангажимент по пакета "Климат – Енергетика” на Европейския съюз от 16 на сто до 2020 г. и това ще увеличи допълнително цената на тока и тежестта върху бизнеса и населението. Това се посочва в разпространено в сряда становище на българската стопанска камара (БСК). Същия ден правителството одобри и проектът на нов закон за ВЕИ, който трябва да сложи нов ред при инвестиции във възобновяема енергия и отражението им върху цените на електроенергията.

От БСК предлагат в стратегията да бъде заложен ВЕИ-дял не по-голям от 16%, за сметка на намалено производството и инсталиране на източници от най-скъпите възобновяеми източници като вятър и слънце.

Според инвеститорите обаче производство на екоенергия над заложените пред ЕС цели ще позволи на страната да продава тези свръх количества на други страни членки на ЕС, които не са успели да изпълнят междинните си цели в съответните периоди до 2020 г.

Камарата смята, че заявените намерения за износ на електроенергия чрез т.нар. зелени сертификати и е неприемлива. Според организацията наличието на добре балансирана и амбициозна енергийната стратегия е от изключително значение за развитието на българската икономика в следващите десетилетия.

"Стратегията следва да обслужи достижими национални цели за развитие до 2020 г., но при възможно най-ниски, икономически и социално приемливи за обществото и бизнеса разходи”, се посочва в позицията на БСК.

Заложеният в стратегията средногодишен ръст на БВП от 3 процента поставя страната пред риска от енергийна бедност и "проектирано” отдалечаване от средното ниво на икономическо развитие в ЕС”, смята още организацията. Нейното предложение е да се преследва цел от най-малко 4.5-5 на сто средногодишен ръст на БВП до 2020 г.

БСК настоява в енергийната стратегия да има ясни графици за либерализация на газовия и електрически пазар и диверсификация на източниците на енергийни суровини.

Според бизнеса е необходимо да се предвидят стимули за производство на електроенергия от ВЕИ за собствени нужди, а енергийният регулатор да спре да изпалзва енергийните цени за социално подпомагане.

Да се разработи програма за енергийната ефективност на обществените и частни сгради и финансирането и с пари от продажба на спестени държавни въглеродни емисии, настояват още от БСК. Подобно намерение неведнъж са заявявали както от министерството на икономиката, така и от регионалното и ековедомството.

Проектът на енергийна стратегия трябва да бъде одобрен от Министерския съвет, след което да влезе за одобрение в Народното събрание, където също ще могат да се правят поправки на първо и на второ четене.

Не е ясно кога документът ще се придвижи към Народното събрание, след като проектът на нова закон за енергията от възобновяеми източници престоя в МС повече от месец преди да бъде приет в сряда.

Новият ВЕИ-закон се чака с нетърпение от инвеститорите в проекти за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Той би трябвало да въведе повече ред в сектора , където заявленията за изграждане на мощности надхвърлят няколко пъти капацитета на мрежата и нуждите на страната от енергия.

Заради съществуващия хаос в последната година на практика са замразени инвестициите и преди дни от Българската фотоволтаична асоциация предупредиха, че ако проектозаконът се забави още, страната ни може да бъде санкционирана за това, че забавя въвеждането на евродиректива, срокът за което е изтекъл в началото на декември 2010 г.

Прекомерният инвеститорски интерес към възобновяемите източници на енергия напоследък е критикуван, че ще доведе до непосилно за населението поскъпване на цените на тока..Компаниите пък от своя страна искат по-предвидима бизнес среда.

С проекта за нов ВЕИ-закон се запазва задължително изкупуване на произведената електрическа енергия въз основа на дългосрочни договори и по преференциални цени. Само че вече цените на вятърни и слънчеви централи ще се фиксират от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за целия срок на договора.

Заложено е задължително постигане на дял от 16 на сто в крайното потребление на енергия от ВЕИ и 10 на сто в транспорта за 2020 г.

В проектозакона са записани насърчителни механизми за използването на ВЕИ в отоплението и охлаждането. Създават се и правните механизми за статистически прехвърляния сд руги страни от ЕС при недостиг или преизпълнение на междинните цели за потребление на енергия от ВЕИ у нас, както и реализацията на съвместни проекти и съвместни схеми за подпомагане.

Ще се създаде Агенция за устойчиво енергийно развитие, която ще замени сегашната Агенция за енергийна ефективност и която ще насърчава зелените енергийни политики.

Въвеждат се и критерии за използването на биогорива и на течни горива от биомаса, за да може тяхното потребление също да се отчита към изпълнението на националните цели.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.