Бизнесът може да изгуби 2 млрд. долара заради усилията за блокиране на "Телеграм"

Бизнесът може да изгуби 2 млрд. долара заради усилията за блокиране на "Телеграм"

Бизнесът в Русия и света очаква щети от 2 милиарда долара заради усилията на руските власти да блокират приложението за съобщения "Телеграм", пише руският вестник "Комерсант".

Шефът на софтуерната фирма "Флексби" Андрей Прокофиев е предложил на руския интернет омбудсман Дмитрий Мариничев да разработи мерки в подкрепа на компаниите, пострадали от блокиране на Ай Пи адреси.

Преди две седмици руските власти наредиха да бъде спрян достъпът до месинджъра и след безрезултатни опити се опитаха да го засегнат, като блокират други услуги.

Спорът избухна, след като приложението, разработено от руския предприемач Павел Дуров, отказа да предаде на разузнавателните служби ключовете си за кодиране. Руските силови структури настояват, че имат нужда от тях за предотвратяване на екстремистки нападения, но "Телеграм" отхвърли искането като нарушаване на поверителността на личния живот.

Според оценки на "Флексби", ако руските власти продължат борбата с "Телеграм" със същите методи, в близките месеци руски компании може да изгубят 1 милиард долара, а почти същата сума да стигнат тази година пропуснатите ползи за американските "Амазон" и "Гугъл".

Руската ресорна агенция "Роскомнадзор" е получила вече над 46 хиляди жалби, откакто блокира "Телеграм", и започна консултации с представители на бранша, посочва изданието.

"Флексби" е предложила на интернет омбудсмана да формира оперативен щаб, включващ хора от властта и от бизнеса, за да реши проблемите на пострадалите фирми. Според Андрей Прокофиев са необходими законови поправки, които да изключат възможността някой "едностранно да блокира услуги, жизненоважни за руския бизнес".

Омбудсманът Мариничев съобщил, че още не е получил писмото от "Флексби", но очаква "лавина от жалби" на пострадали фирми.

"Роскомнадзор" е допуснал "страхотно много грешки", блокирайки "Телеграм", и бизнесът наистина е ощетен. Но погледнем ли по-широко на нещата, далеч повече затруднения създават на бизнеса антируските санкции на ЕС, на САЩ и руските контрасанкции, смята финансистът Александър Чачава, цитиран в материала.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес