Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бизнесът настоя за компенсации заради затварянето, спортният министър изненадан

Хотелиери: Мерките се обезсмислят, ако хората избират дали да умрат от глад или от Covid

6 коментара
Бизнесът настоя за компенсации заради затварянето, спортният министър изненадан

Бизнес организации настояха в понеделник вечерта държавата да ги компенсира с пакет от мерки заради предложеното от здравния министър затваряне, което предстои да бъде гласувано в сряда от Министерския съвет. От Българската стопанска камара (БСК) настояха държавата да излезе с програма за подпомагане на засегнатите фирми. Хотелиерите също призоваха за подкрепа и казаха, че ако хората трябва да избират дали да умират от глад или от Covid-19, тогава всички мерки се обезмислят.

Асоциациите на заведенията пък настояха правителството да не приема каквито и да било мерки, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички засегнати. Те настояха за конкретна подкрепа като поемане на 80% от заплатите на персонала, компенсиране на 20% от оборота, мораториум върху кредити, наеми, лихви.

БСК поиска национална програма за подпомагане на засегнатия бизнес

Българският бизнес разбира необходимостта от предприемане на ограничителни мерки, насочени към запазване на живота и здравето на хората, но настоява те да бъдат съпроведени от програма за подпомагането на засегнатите фирми. За това настоя Българската стопанска камара.Оттам обръщат внимание, че в другите европейски държави, които наложиха сходни ограничения през последните седмици, заедно с ограничителните мерки бяха представени и мащабни икономически мерки, за периода на т. нар. локдаун. 

Така например, в Австрия компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80% от оборота им за същия период на предходната година. Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средните предприятия, чийто оборот е спаднал с 30% като последица от Covid-19, могат да получат компенсация до 90% от оборота си, а големите – до 70%. Компании, които са били принудени да затворят заради Covid-19 – в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др., които са де факто затворени, могат да кандидатстват за компенсации в размер на 100% от загубения си оборот. В Унгария държавата ще възстанови 80% от стойността на резервациите в туристическия сектор, направени в рамките на 1 месец преди 8 ноември т.г.

"Разбирайки, че нашите възможности са ограничени, настояваме за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки, предоставяща възможност за бързо получаване на компенсации за сметка на държавата. Една от мерките, които следва да бъдат обхванати от Националната програма, би могла да бъде подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата", смята БСК.

Тази мярка вече е част от Временната рамка на ЕК за държавните помощи, изменена и удължена на 13.10.2020 г. Тя дава възможност на държавите членки да подкрепят дружествата, изправени пред спад на оборота си от най-малко 30 % през допустимия период в сравнение със същия период на 2019 г. поради пандемията от коронавирус. Чрез подкрепата могат да се поемат част от фиксираните разходи на бенефициерите, които не са покрити от техните приходи, в максимален размер от 3 милиона евро на предприятие.

"Независимо от усилията на Министерство на икономиката, 8 месеца след избухване на пандемията и обявяване на извънредно положение в България, все още голяма част от безвъмездните средства не са достигнали до бизнеса. Причината е, че средствата се разходват чрез оперативните програми, което е придружено с редица административни процедури. Както многократно сме подчертавали през изминалите месеци, най-важното на подкрепата в настоящата криза е не толкова нейния размер, колкото навременното ѝ предоставяне", казват от БСК.

Екипът на Българската стопанска камара е на разположение да участва с предложения при разписване на конкретни икономически мерки.

Хотелиери: Мерките се обезсмислят при избор дали да умреш от глад или от Covid

За подкрепа от държавата настоя и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация .

"Разбираме нуждата от мерките, които налагат затварянето на нашия бизнес и на голяма част от държавата за срок от поне три седмици. За да оцелеем ние, нашите семейства и служители обаче настояваме работниците ни и нашият бизнес да бъдат подкрепени от държавата, тъй като не само мазнинката ни изчезна за близо 9-те месеца от март насам, а и жизнените сили на туризма са на приключване", се казва в позицията на хотелиерите и ресторантьорите. Те напомнят, че през последните месеци са изпратили редица писма и предложения до кабинета с мерки, които да позволят на техния бизнес да оцелее, а на бюджета – да не бъде натоварен с допълнителни разходи за десетки хиляди служители, които са на път да останат без препитание.

"Предложихме многократно държавата да поеме разходите за заплати и осигуровки на служителите в затворени бизнеси, за да успеем да запазим работните им места. Настоявахме за помощ за разсрочване на банковите ни кредити, за осигуряване на ликвидни средства, за финансова подкрепа, за разсрочване на задълженията към общини и държава, за редуциране на част от тях, за подпомагане на работодателите със затворен бизнес с процент от оборота им реализиран през 2019 г", казват от БАХРА.

Оттам допълват, че за съжаление не са били чути, а са получили само косвени обещания, че се работи и ще бъдат предвидени още мерки за подпомагане на сектора.

"БАХРА подкрепя всички противоепидимични мерки, които биха запазили живота на нашите близки, клиенти и служители. Но ако същите тези хора трябва да избират дали да умират от глад или от Covid-19, тогава всички мерки се обезмислят", се казва в позицията. 

Заведения искат мораториум върху кредити, наеми, лихви

Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов и председателят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов настояха Министерският съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнеси, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н

Собствениците на заведения настояват: да се осигурят 80% от заплатите на служителите им, съгласно трудовите договори, на които са назначени и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020, за да се предотврати сериозна междуфирменна задлъжнялост.

Да бъде наложен мораториум върху кредитите (главница и лихва) на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година. Друго тяхно искане е спиране или опрощаване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020. Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в който бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени (ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъла услуги). Разсрочване на такси смет или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворени. Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед.

"Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив", казват те.

За спортния министър мерките са новост

Министърът на спорта Красен Кралев коментира по-късно, че за него предложенията са новост и тепърва ще се обсъждат с министрите от кабинета.

"Това, което чухме на брифинга днес, беше мнението на здравните власти за необходимостта от допълнителни мерки срещу коронавирус пандемията. Уважавам тяхното експертно становище, но ви уверявям, че тези предложения за частичен локдаун тепърва ще бъдат обсъждани с премиера и с всеки ресорен министър. Както заяви и самият министър Ангелов", коментира Кралев в своя профил във Фейсбук.

"За мен тези предложения също са новост, но съм сигурен, че с колегите и със здравните власти ще стигнем до разумно и справедливо решение за всеки ресор! Разбира се, няма съмнение, че на първо място ще бъде поставено опазването на живота и здравето на хората", заявява той.

Лекарският съюз: Мерките да се въведат в най-кратък срок

Българският лекарски съюз приветства мерките и настоя те да се въведат в най-кратък срок.

"Ние българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър проф. Костадин Ангелов нови ограничителни мерки и очакваме тяхното приемане в пълния им вид възможно най-бързо. Преустановяването работата на заведенията, дискотеките, на моловете, прекратяването на спортните мероприятия, семинарите, екскурзиите, конкурсите, конгресите и всички други мерки са изцяло в полза на българското общество и ще дадат възможност на нас лекарите и здравната система да си поемем глътка въздух", се казва в позицията на съсловната организация.

Според лекарите само така може да бъде скъсана веригата на заразата, която през последните седмици показа сериозен ръст и погуби стотици животи. "Нека спазваме дистанция, но да се държим един за друг в тази битка! Време е да се обединим в името на живота!", призоваха от БЛС. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #6
 2. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #5
 3. Територия на Мики Маус
  #4

  Има ли смисъл от затваряне, ако вече всички са заразни?

 4. Kruger
  #3

  Държавата няма откъде другаде да вземе пари за компенсации, освен да намали разходите (заплатите) на държавните служители, да намали социалните си плащания (напр. пенсии) или да ги вземе от бъдещите поколения (назаем). Друг начин сега няма. Какво избираме?

 5. Мюнхен
  #2

  Сега ще започне да реве за пари Ричард Мазната коса- тарторът на кръчмарите. После- футболните шефове, понеже българското футболно първенство е "крайно интересно" и ще губи по 500-600 човека публика на мач, а ако бъде преустановено, ще се затрудни възхода на българския футбол.Хотелиерите и те ще искат пари, нищо , че хотелите им на морето са празни през лятото, а какво остава през зимата...После и собствениците на магазини за китайски ментета ще роптаят от мерките срещу китайския вирус под предлог, че ще обеднеят работниците. Какви работници? У нас чиновниците са повече от работещите....

 6. mediaman
  #1

  Българският нар. "бизнес" ми е много интересен. Когато става въпрос за данъци и осигуровки той иска да плаща като в Буркина Фасо. Като стане дума за "компенсации и помощ от държавата" изведнъж се сеща за Австрия. Много е кофти да не знаеш къде ти е зад-ника!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.