Бизнесът натиска НАП да отложи подмяната на касовите апарати

Данъчните анализират дали може да се спази крайният срок – 31 март

Бизнесът натиска НАП да отложи подмяната на касовите апарати

С наближаването на крайния срок за подмяна на касовите апарати и софтуера за тях за регистрираните по ДДС фирми – 31 март, бизнесът засили натиска си върху властта за отлагане.

В сряда се е състоял консултативен съвет към Националната агенция за приходите (НАП) в разширен състав, на който за пореден път е обсъждан проблемът с касовите апарати. В срещата са взели участие фирми и сдружения от бранша, ангажиран с производството на касови апарати и софтуер за тях, а от страна на НАП е участвала изпълнителната директорка Галя Димитрова.

Целта ни беше да съберем информация за реалната ситуация по въпроса докъде е стигнала подготовката на бизнеса за промените след 31 март, казаха от НАП. На този етап агенцията не е поемала ангажимент за отлагане на крайния срок, който е 31 март за регистрираните по ДДС, 30 юни – за останалите фирми и 31 декември – за веригите с интегрирани информационни системи.

"Предстои през идната седмица да бъдат идентифицирани производителите на софтуер за управление на продажбите, клиентите на този софтуер и спецификите на техния бизнес, както и необходимото време за смяна на фискалните устройства, адаптирането на компютърните системи и обучение на персонала", е договорено на вчерашното заседание, съобщиха от НАП.

Същевременно, бизнесът е категоричен, че срокът 31 март е неизпълним. "Няма да можем да се справим в тези срокове, трябват ни месеци. Всички смятаме, че промените са необходими, но те трябва да бъдат въведени по-плавно", заяви председателят на управителния съвет на Асоциацията за развитие на бизнес софтуер Ясен Танев.

По думите му необходимото отлагане е до края на годината за всички дружества, като това време трябва да се използва и за изчистване на някои спорни текстове в наредбата за касовите апарати.

Засега асоциацията още няма решение за протести на 18 февруари, за каквито се заговори в последните седмици. Ако има диалог с властта, протестите ще бъдат избегнати, твърди Танев.

За намерението на данъчните да пристъпят към подмяна на апаратите и софтуера към тях се разбра случайно точно преди година. Тя бе анонсирана с аргумента, че масово при проверките на търговски обекти се установява укриване на оборот средно между 30% и 70%. Вече цяла година текат непрекъснати преговори между бизнеса и финансовото министерство заради промяната, но разминаванията продължават.

До 31 март всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да смени софтуера за управление на продажбите и касовите си апарати. От 1 април 2019 г. самостоятелната употреба на софтуер за управление на продажбите и касов апарат е забранена, както и издаването на т. нар. служебни бонове. Ще се издават касовите бележки с QR код, които ще се отчитат в НАП до 5 минути. След това клиентът ще може да сканира кода и да провери дали покупката му е регистрирана в данъчната агенция и съответно – дали върху нея е начислен ДДС.

До края на май регистрираните по ДДС задължително трябва да подадат в НАП с електронен подпис информация за софтуера, който използват във всеки търговски обект.

По последни данни на НАП броят на касовите апарати и принтери, които отговорят на новите изисквания и вече издават касови бележки с QR код, е около 20 000. Същевременно, общият брой на касовите апарати на регистрираните по ДДС дружества е 185 000 към края на 2018 г., като 40% от тях могат да бъдат софтуерно доработени, без да се налага смяна на хардуера. Фискалните принтери пък са 40 000. По данни на НАП фирмите само с един касов апарат са близо 76 000.

Според новите правила софтуерите, управляващи фискални принтери и касови апарати, няма да позволяват манипулации и укриване на приходи. Производителите на такъв софтуер са длъжни да го модифицират и да обявят пред НАП съответствието му със законовите изисквания. По данни на НАП към момента има 13 такива софтуера. В процес на обявяване са още 15 софтуера за управление на продажбите.

Именно смяната на софтуера е по-големият разход на търговците, като по техни данни доработката на един касов апарат плюс смяната на софтуера струва към 400-500 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес