Бизнесът не изпълни докрай ангажиментите си

Бизнесът не изпълни докрай ангажиментите си

Социалният министър Тотю Младенов упрекна в събота бизнеса, че не е изпълнил ангажимента си докрай е не е отговорил с повече работни места и повече събираемост в замяна на намаляването на осигурителното бреме . По този начин се е стигнало до решението за повишаване на осигурителните вноски.

„Вече седми месец нивото на безработица от февруари 10.26 процента до края на септември 9.03 процента - 45 хиляди безработни по-малко. В същото време в НОИ отчитат 100 хиляди осигурени лица по-малко. Какво означава това? Вярно е, част от хората отидоха да работят в чужбина, но една друга голяма част отидоха в сивата икономика. Ето го нарушаването на договора. Когато държавата прави едни стъпки за това бизнесът да стане по-конкурентоспособен, да има повече работни места и да има по-голяма събираемост, и когато това не се случва, се търсят други мерки, за да се компенсира това явление”, заяви Младенов в събота в интервю за Дарик радио.

Според него в бизнеса явно са надделяли тези, които са неизрядните, и страдат изрядните. Младенов призова изрядните работодатели, да ходят при него и да му дават списъци с нелоялните фирми в своя бранш. За тези, които укриват осигуровки, се предвижда криминализиране на деянието, по което вече имало консенсус между синдикати и работодатели.

„ГЕРБ не се е уплашил. ГЕРБ извървя своя път и е вече на финалната права”, заяви министърът, имайки предвид усилията за реформиране на пенсионната систхема. Партията обаче наследила тежък дефицит в системата и се сблъскала с непримиримостта в позициите на синдикати и работодатели. Затова и диалогът по темата се проточил цяла година.

„От няколко дена вече има коренно нова ситуация, която вече ни дава възможност ние, чрез повече приходи в осигурителната система, ние да направим така условията за пенсиониране, че да ги разсрочим във времето и да не бъдат толкова болезнени за хората. Ето тук е разковничето”, обясни социалният министър.

Той не се ангажира с размера на нарастване на осигурителната вноска, като посочи, че то може да е с 1.5, 2 или 3 процента и че изчисленията продължават.

Преговорите със синдикати и работодатели продължавали поотделно и в събота, като надеждата била до края на деня те да бъдат събрани на една маса за намирането на компромис. Този компромис трябва следващата седмица да влезе в Министерския съвет чрез бюджета за държавното обществено осигуряване за 2011 г. и промените в Кодекса за социално осигуряване.

Министърът съобщи, че целта е чрез нарастването на осигурителните вноски и целия комплекс от мерки до 2015 година да бъде ликвидиран дефицитът в пенсионната система. От 2016 година се предвижда да започне повишаване приноса на всяка година осигурителен стаж във формулата за определяне размера на пенсиите.

В резултат на това се очаква до 2025 година коефициентът на заместване на дохода да достигне 65%, тоест, при заплата от примерно 1000 лева да се получава 650 лева пенсия.

В момента продължава да се спори дали от 2012 г. или от 2014 г. да започне покачване на осигурителния стаж за пенсия с по 4 месеца на година. От 2021 г. пък ще започне покачване на възрастта за пенсиониране с по 6 месеца на година и за мъжете, и за жените до нейното достигане 65 години за мъжете и 63 години за жените.

Младенов обеща същевременно, че до края на мандата си ГЕРБ ще изпълни обещанието си и ще намали с 5 на сто осигурителната вноска, когато предприеманите в момента мерки доведат до по-голяма събираемост от осигурителни вноски, по-голяма заетост и по-високи доходи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?