Бизнесът не желае видеокамери в складовете за горива и алкохол

Предприемачите не харесват стратегията на Борисов за борба с контрабандата

Бизнесът не желае видеокамери в складовете за горива и алкохол

Бизнесът е против въвеждането със закон на задължително видеонаблюдение в складовете за горива и алкохол.

Това става ясно от обща позиция до властите на няколко бизнес организации, включително Българската стопанска камара и Българската петролна и газова асоциация.

В началото на септември правителството одобри промени в закона за акцизите, според които данъчните складове за горива и алкохол задължително трябва да разполагат с камери за видеонаблюдение. Те трябва да бъдат монтирани на всички места, през които в складовете минават транспортни средства. Трябва да има възможност за разпознаване на номера за идентификация на цистерните.

"Целта е да се осигури дистанционно наблюдение от контролните органи на процесите по въвеждане и извеждане на тази група акцизни стоки от данъчните складове, спрямо които е налице необходимост от завишаване на контрола, като се сведе до минимум възможността за неправомерно извеждане на акцизни стоки от данъчните складове", посочиха от правителството.

През февруари тази година премиерът Бойко Борисов представи системата за тотално видеонаблюдение по "пътя на горивата" от идването им на пристанището, през данъчния склад до доставката за крайния потребител. Тя е част от работата на междуведомствения център в ГДБОП за борба с контрабандата, в който са включени и други институции - митниците, ДАНС, данъчни и гранична полиция. "До човека – камера, само това решава докрай въпроса", обяви тогава стратегията си премиерът.

Бизнесът обаче не желае видеонаблюдението.

"Доводът, че голяма част от складодържателите вече разполагат с такива системи, е несъстоятелен - липсват каквито и да било конкретни данни в подкрепа на това твърдение", посочват организациите.

Според тях предвидените в закона параметри на необходимата апаратура са от най-високо технологично ниво, което прави голяма част от монтираните вече камери непокриващи изискванията, например изискването за оптическо разпознаване и разчитане на регистрационните табели на превозните средства.

В позицията се поставя въпросът каква е целта на новата мярка, след като митничарите няма да извършват наблюдение в реално време, а ще преглеждат записите само след констатиране на нарушение.

"Допълнителна финансова и административна тежест за заинтересованите лица представлява изискването за осигуряване на автономно 24-часово електрозахранване, което е трудно осъществимо технически", пише още в позицията.

Бизнесът е притеснен също, че има риск за съхраняваната конфиденциална информация и ноу-хау на фирмите във видеозаписите. Може да се стигне и до неправомерно заснемане на граждани.

В позицията се предлага отпадане на видеоконтрола, а също и изключване от законовите промени на част от енергийните продукти с двойно предназначение, които се ползват в индустрията за растителни масла, козметичната и фармацевтичната промишленост, производството на бои и лакове, печатарската индустрия, производството на каучукови изделия и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?