Бизнесът недоволен от промените в цените на тока в последния момент

Взетото в последния момент без обсъждане с бизнеса решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за промяна на цените на електроенергията породи недоволството на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). В писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Делян Добрев, шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев и медиите организацията изразява несъгласието си с повишените с повече от планираното добавки за зелена, кафява енергия и невъзстановяеми разходи от купуването на тока от централите в "Марица Изток" по дългосрочни договори и по-високи цени.

Според федерацията липсва точна финансова обосновка на направените промени в цените, както и оценка на икономическите ефекти. Вече четири години се вихри икономическа рецесия и подобни промени в последния момент ще доведат до срив в българската икономика, смятат индустриалните потребители. Те твърдят, че са смачкани от липсата на предвидимост, кръстосано субсидиране в енергийния сектор и от високите мрежови цени и добавки.

"От началото на годината цената на електроенергията спекулативно се покачи с повече от 8%, а природният газ - с над 30%. Към ръста на цента на газа от 1 юни се прибави и нова акцизна ставка, която допълнително утежнява ситуацията за икономическите оператори. По данни на KPMG Германия индустрията в България плаща една от най-високите цени в Европа.

Индустрията е категорично против ръст от 45.68% на мрежовата компонента към цената на електрическата енергия", се посочва в писмото.

Големите предприятия смятат, че този ръст на цените на тока ще засили икономическата рецесия в страната. "Експортно ориентираните сектори ще свият производства, поради загуба на конкурентоспособност на регионалните и световни пазари. Тези фактори ще имат и значителна социална импликация, на намалени доходи за населението и закриване на работни места", посочват от БФИЕК.

Федерацията иска да се създадат политики, насочени към индустриите с висока добавена стойност за българската икономика, които да я изведат от кризата и да спрат затварянето на работни места.

Скъпата енергия означава, че държавата е готова да се откаже от свои стратегически партньори, социално отговорни компании, отлични данъкоплатци и първокласни инвеститори, посочват още големите енергийни консуматори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?