Бизнесът обясни защо не сваля цените въпреки евтиния петрол

Натежавали поскъпналите ток, осигуровки, заплати, местни данъци и винетки

Бизнесът обясни защо не сваля цените въпреки евтиния петрол

Вдигането на цената на тока през миналата година, повишените разходи на работодателите за осигуровки, заплати, местни данъци, а от тази година и за винетки и нови разходи за данък "уикенд" са причината българският бизнес да не намалява цените на продукцията си, въпреки драстичното поевтиняване на петрола на световните пазари. Така отговориха от Българската стопанска камара в четвъртък на поставения от премиера Бойко Борисов към тях въпрос защо не намаляват цените след като петролът поевтинява.

Миналата седмица, видимо раздразнен от поставения от КРИБ ултиматум към вътрешния министър Румяна Бъчварова да разкрие убийството на бизнесмена Александър Антов, Борисов посъветва едрия бизнес да се съсредоточи върху това как да свали цените на стоките, на базата на евтините горива в момента, вместо да се занимава с МВР.

"Когато горивата паднаха драстично, 'що не свалиха цените? А като поскъпваха, плашеха с поскъпване на хляба, тока, какво ли не. Къде са сега КРИБ?!", запита премиерът и сега получава отговор.

От БСК разпространиха статистически данни за промените в цените на горивата у нас и в Европа, за цената на труда, осигуровките и данъците. От тях става ясно, че ефектът от поевтиняването на горивата няма как да преодолее съществено останалите разходни тежести за бизнеса и затова потребителските цени през 2015 г. у нас са намалели с едва 1.1 процента на годишна база. Според изнесените данни надали и през настоящата година българите може да разчитат на съществено поевтиняване на крайните цени на стоките   

На фона на спада на цената на петрола на международните пазари с 43 процента, в България бензин А95 е поевтинял с 12.2 на сто, а дизелът – с 9 на сто, посочват от камарата. България е сред страните с най-скъпи горива преди облагане с данъци, такси и акцизи (0.465 евро за бензина и 0.473 евро за дизела), като по-скъп бензин имат само Испания, Дания и Малта, а по-скъп дизел - Ирландия, Португалия, Чехия, Дания и Малта.

България е с най-малък марж (0.18%) между най-ниска и най-висока цена на горивата (бензин, дизел и пропан-бутан) сред над 100 държави, което означава, че у нас не пазарът движи цената на горивата, а други фактори, обясняват от  организацията. От европейските страни с най-голям марж е Гърция (3.46%), а с разлика около и над 2.5% са Франция, Белгия, Португалия, Естония, Финландия и Швейцария.

Страната ни обаче е с най-ниската акцизна ставка върху горивата сред страните от ЕС – 0.363 евро за бензина и 0.33 евро за дизела. По цени на безоловните бензини България е пета в Европа (0.993 евро), като с по-ниски цени са Литва, Австрия, Естония и Полша. По цени на дизела България е на девета позиция (0.963 евро), като с по-ниски цени са Испания, Латвия, Гърция, Естония, Люксембург, Австрия, Полша и Литва.

В същото време цените на производител за 11-те месеца на 2015 г. намаляват средно с около 1 на сто, като най-голям е спадът в строителството (-3.7 на сто), а увеличение се наблюдава само в сектор "енергетика“, където цените са държавно регулирани.

Цената на електроенергията за бизнеса (с всички добавки и такси) се е увеличила с 12.8% - от 141.42 лв./МВтч (до 31 юли 2015 г.) на 162.12 лв./МВтч от август. В същото време от началото на 2015 г. бизнесът повишава разходите си заради повишаването  на максималния осигурителен доход от 2400 на 2600 лева (8,3%), както и заради вдигането на минималния осигурителен доход с 4.4% през 2015 спрямо 2014 г. и със 7,5% през 2016 г., както и вдигането с 25 на сто на минималния осигурителен доход от 240 на 300 лв.

Разширена е и данъчната основа за данъка върху доходите от лихви (с окончателен данък в размер на 8% се облага брутната сума на придобитите доходи от лихви, не само по депозитни, а по всички банкови сметки).

Цената на труда нараства за деветмесечието на 2015 г., като в частния сектор средното увеличение е 7.6 на сто, а в обществения – 5.4 на сто. Една от  причините е вдигнатата минимална заплата с 8.8% през 2015 г. и още 13.5% от януари 2016 г.

Средната работна заплата в края на септември нараства с 8% през 2015 г. спрямо съответното тримесечие на 2014 г. и с 36% спрямо 2010 г.

Поскъпването на винетките с 40 процента  почти двоен ръст на цените на стикерите за камиони, очакваният ръст на местните данъци и такси за 2016 г., въвеждането на данък "уикенд" за ползването на служебни активи за лични нужди, данък "вредни храни" и влошената конюнктура с цените на международните пазари. също дават своето отражение върху крайните цени за потребителите, обясняват от БСК.

Обобщение:

                                

Фактор, въздействащ върху цените на продукцията: Положително въздействие Негативно въздействие
Цена на бензин А95 -12.2%  
Цена на дизел -9%  
Цена на ел. енергия за бизнеса   +12.8%
Цена на труда   +7.6%
Цени на винетки   +40%
Минимални осигурителни доходи   +4.4% (2015 г.)
+7.5% (2016 г.)
Минимална работна заплата   +8.8% (2015 г.)
+13.5% (2016 г.)
Борсови цени на стоки за износ   -18.9%
Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?