Бизнесът обяви, че е договорил компенсации със задна дата заради скъпия ток

Протестиращите призоваха за помощ заради скъпия ток, сн. БГНЕС

След протести и два тура на разговори със служебния премиер Стефан Янев и после с енергийния министър Андрей Живков от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обявиха, че са се договорили за изплащането със стара дата - от юли, на компенсации, които да бъдат отразени в октомврийските сметки, които бизнесът ще получи следващия месец. Точният механизъм за обезщетението ще бъде ясен в сряда, когато се очаква да бъде одобрен от Министерския съвет.

Идеята е бюджетът да покрива 75 процента от разликата между прогнозната пазарна цена за тока, приета от регулатора до юли 2022 г., която е 119 лв./МВтч, и действителната стойност, която в последните два месеца главоломно расте. За 20 октомври средната цена на доставките на ток е 372.17 лв./МВтч, а доставките в рамките на 19 октомври струват средно 429.25 лв. По оценки на АИКБ подобна мярка ще струва по 150 млн. лв. месечно.

Откъде ще се осигурят средствата засега не става ясно, при положение, че при обявената преди месец компенсация от 50 лв./МВтч се предвиждаше да са от бюджета, но чрез актуализация на бюджета, коята най-рано може да стане в кра яна ноември и обезщетенията да се получат през януари.

Председателят на АИКБ Васил Велев каза пред журналисти след първия кръг от разговори, че бизнесът иска първата компенсация да дойде преди сметките за ток за октомври. По думите му на втората среща ще се обсъдят и други варианти за намаляване на цената на електроенергията на борсата чрез промяна на механизма на доставчик на последна инстанция. Велев уточни, че може да се събира на "пул от електроенергия", която да се продава на себестойност, плюс разумна печалба. Той посочи, че тази цена може да бъде от порядъка на 150-160 лв. за мегаватчас.

"Посоката е тази, която искаме - ангажиментите за финансова компенсация бяха поети, трябва обаче да бъдат и потвърдени с решение на Министерския съвет и съответните актове", каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По време на протеста беше блокирано за около три часа движението в триъгълника на властта. Събрали се бяха не само представители на индустриалците, но и собственици на по-малки семейни фирми.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес