Бизнесът обяви предизборните програми за необосновани

Предизборните програми на партиите, състезаващи се за гласовете на хората в предстоящите парламентарни избори, не предлагат конкретни мерки за решаване на проблемите с монополите, за създаване на работни места, за реформи в здравеопазването, пенсионното осигуряване и образованието и дори съдържат вредни идеи. Това смятат повечето членове на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), според проведено сред тях проучване, обявено във вторник.

 

Анкетата е проведена на 25 и 26 април и събира становището на бизнеса по обявените от различните партии икономически ангажименти, ако влязат в следващия парламент. Според крайните резултати 53% от запитаните предприемачи смятат, че в предизборните програми липсват конкретни мерки за изпълнение на обещаното.

 

По отношение на заетостта, която е поставена като приоритет от повечето политически партии, над половината от фирмите (54%) са на мнение, че липсва обосновка за изпълнението на този приоритет. Само 5 на сто от представителите на бизнеса смятат, че е посочено кок ще стане разкриването на нови работни места.

 

Основната част от бизнеса е на мнение, че в предизборните програми на партиите липсват ясни предложения за решаване на проблемите с монополите (според 78% от фирмите), в здравеопазването (според 76%), в образованието (според 67%) и в пенсионната система (според 75%).

 

Според фирмите ако се вдигнат преките данъци и ДДС, ефектите преди всичко ще са свързани с нарастване на сивата икономика (според 73%) и ръст на безработицата (според 48%). Едва 5% считат, че увеличаването на данъчната тежест ще доведе до повече приходи в бюджета, а 2 процента са на мнение, че така ще се увеличи корупцията.

 

Предприемачите определят като вредни за бизнеса идеите за диференциран подоходен данък за физическите лица и увеличение на данъците. Бизнесът критикува общите обещания в предизборните кампании, които не дават конкретни начини за реализация, без информация от къде ще се осигури финансирането им. Фирмите осъждат идеите за национализация, както и обещанията за бърз растеж на доходите като ангажимент за минимална заплата от 1000 лв., които при нисък икономически ръст няма как да се изпълнят.

Споделяне

Още от Избори 2013

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?