Бизнесът очаква ръст на строителнте услуги от 15% годишно през следващите 2-3 години

През следващите две-три години ръстът на строителните услуги в България се очаква да бъде около 15%, а делът на бранша в брутния вътрешен продукт - да нарасне близо два пъти, до около 8-9 процента, заяви председателят на Българската строителна камара Симеон Пешов преди началото на кръгла маса "Пазарът на строителни услуги и строителни материали в Югоизточна Европа - потенциал за развитие" в рамките на Петия икономически форум за Югоизточна Европа в НДК.

След периода от две-три години се очаква темп на растеж на строителните услуги около 10 процента, съобщава БТА. Разчетите на Пешов са на база очаквани инвестиции от еврофондовете и от бюджета в основните инфраструктурни проекти като ремонтът на летище София, електрификацията на жп линията Пловдив-Свиленград и концесиите на автомагистралите Хемус или Тракия.

Досега по Търговския закон са регистрирани около 26 хиляди строителни фирми, от които 1500 са средни и големи, а обемът на строителните дейности е за около три милиарда лева. В строителството са заети около 120 хиляди души.

Пешов поиска преференции за българските строителни фирми при участието в търгове за обществени поръчки. Според него сега се фаворизират чужди фирми, които изнасят около 20-30% от стойността на поръчката в собствените си държави.

Според Доменико Кампогранде от Европейската федерация на строителната индустрия държавният протекционизъм не би помогнал на българските строителни фирми да се адаптират към условията на европейския пазар.

Около 200 млн. евро е размерът на ипотечните заеми, отпуснати до момента в България за закупуване на жилища, съобщи председателят на Съвета на директорите на "Елана холдинг" Камен Колчев. Толкова е и сумата на ипотечните заеми в Румъния.

В Словения са отпуснати около 600 млн. евро, а в Хърватия тази сума надхвърля 2 млрд. евро, уточни Камен Колчев. Средните лихви за страните от региона на ипотечните кредити са от 8 до 14 процента. У нас тя е от 9 до 13 процента.

Един от проблемите на държавите от Югоизточна Европа е, че не се отпускат дългосрочни заеми, тъй като банките нямали необходимите средства. Това заяви Петер Стредер, старши банкер и ръководител ипотечно финансиране в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Според него в региона липсвали вторични пазари, а финансовите институции много се бавели при отпускането на ипотечни заеми. Той уточни, че европейската банка е предоставила около 200 млн. евро заеми на финансови институции в Югоизточна Европа.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?