Бизнесът: Ощетяват ни с 45 млн. лв. от по-евтиния газ. Оставка на Петкова

Теменужка Петкова, сн. БГНЕС

Работодателските организации възроптаха в петък срещу това, че при връщането на парите от надплатения руски газ в последните осем месеца директните стопански клиенти на "Булгаргаз" ще получат пари само за пет, докато сключилите договори с газоразпределителни дружества и битовите потребители на газ и парно – за целия период.

Причината е, че с внесените поправки в Закона за енергетиката, които трябва да позволят на енергийния регулатор да определи цени със задна дата, периодът от осем месеца назад е разделен на две – от 5 август 2019 г. до 31 декември 2019 г. и от 1 януари до 31 март 2020 г. Така в първите пет месеца обезщетения ще получат и предприятията, и битовите потребители и клиенти на газоснабдителните и топлофикационни дружества. След 1 януари обаче само вторите ще получат компенсации, защото бизнесът се води формално, че е излязъл на свободния пазар, независимо че вече сключените им договори с "Булгаргаз" преди законовите поправки за газовата борса, просто са приравнени по регулираните цени.

Така в действителност предприятията продължават да си осигуряват руски газ по договори с "Булгаргаз", които формално се водят свободни, но всъщност са по цени, които държавният доставчик успя да свали със задна дата в преговорите си с "Газпром експорт".

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП, са изчислили, че ако такъв текст бъде окончателно приет от депутатите с поправките в Закона за енергетиката, те ще бъдат ощетени с 45 млн. лв.

Заради това те за пореден път искат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, независимо че законовите поправки са внесени от председателя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ.

Малко по-късно Петкова, след като законовите поправки минаха скоростно и през одобрението на пленарната зала на първо четене, защити разделянето на компенсациите на два периода като "най-доброто и най-справедливото решение и то балансира интересите на всички заинтересовани страни".

Валентин Николов пък коментира, че с измененията се цели максимално бързо тези пари, които вече са в сметките на "Булгаргаз", да отидат към неговите клиенти и потребителите на различни услуги на регулирания пазар. Той посочи, че изразилите становища срещу законопроекта са недоволни, че няма да си върнат надвзети суми на свободния пазар.

Според изявленията на директора на "Булгаргаз" Николай Павлов, с "Газпром" е договорено да възстанови над 150 млн. лв. без ДДС на дружеството заради намалените от 5 август 2019 г. цени. Павлов декларира, че компанията му ще върне надплатените от клиентите ѝ суми, но за да стане това се налага промяна в Закона за енергетиката, за да може енергийният регулатор да определи цени за всеки от предходните осем месеца и по тях да се изчисли колко трябва да се възстанови на клиентите на "Булгаргаз", а те на свой ред да ги върнат на своите потребители.

От изчисленията на четирите работодателски организации излиза, че за трите месеца, с които се чувстват ощетени, трябва да получат почти една трета от цялата сума.

"Свидетели сме на намерение да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лева от индустрията на България в момент, когато икономиката е поставена на колене заради извънредното положение в България и редица страни от ЕС и останалия свят", възмущават се четирите работодателски организации.

Те обвиняват Петкова, че се опитва да отклони в неизвестна посока огромен паричен ресурс, който е платен от предприятията и трябва да им бъде възстановен след намаляването на цените със задна дата.

От обясненията на бизнеса става ясно, че причината за изключването им от обхвата на газовите компенсации след 1 януари 2020 г. са формалните свободни договори с "Булгаргаз". Да тях се стигна, след като миналата есен парламентът реши да изкара на заработилата по-късно газова борса част от количествата руски газ на "Булгаргаз". Това наложи трансформация на контрактите със заявените от индустрията още през септември 2019 г. количества газ за доставка от държавното дружество.

"Никой от индустриалните клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, не знаеше, че Законът за енергетиката ще бъде променен по-късно през октомври 2019 г. и че индустриалните предприятия ще плащат цената на природния газ, купен от "Булгаргаз" ЕАД, по "приравнени" цени на регулираната цена, определена от КЕВР", оплакват се от асоциацията.

Според нея в момента цените на "Булгаргаз" по тези договори не могат да се предоговарят. "Легалните мерки, насочени към либерализирането на пазара на природен газ в България, е недопустимо да предпоставят и да "узаконят" държавната помощ и толерирането от държавата на злоупотребата с господстващо положение от страна на държавното дружество", пише в искането им за оставката на Теменужка Петкова.

Те настояват да се преразгледат договорите на "Булгаргаз" с клиентите и неравноправните клаузи в тях за плащане на санкции на заявени количества, но невзети заради спирането на огромен брой предприятия.

Според асоциацията договорите им след 1 януари 2020 също попадат в обхвата на ретроактивната промяна на цената на руския газ, защото цената, на която "Булгаргаз" им продава, въобще не е свободна, а се определя от държавата по предложение на "Булгаргаз".

"Настояваме възстановяването на сумите да бъде постановено еднозначно и безусловно, предвид и спирането на работа от редица предприятия в България поради пандемията от Covid-19 и извънредното положение, в това число и за осигуряване възможността на индустрията да запази хиляди работни места и трудова заетост", пише в позицията на АОБР.

Според организацията "не е справедливо и липсва икономическа логика да се възстановяват средства, надплатени само по регулирани цени, тъй като договорът между "Газпром експорт" и "Булгаргаз" оказва същото влияние и на ценовите равнища по двустранните договори между "Булгаргаз" и промишлените потребители".

Според работодателите сегашните законови поправки за два периода на възстановяване на надплатеното създават дискриминация между клиентите, закупили природен газ от "Булгаргаз" на регулирани цени и тези, закупили газ по двустранни договори на "приравнени" на регулираните цени.

От КНСБ с половин уста подкрепиха работодателите като призоваха енергийното министерство и парламентарната енергийна комисия да разяснят механизма за връщането на парите. "Считаме, че не трябва да остане никакво съмнение в добросъвестното намерение на правителството за разпределяне на получените от "Булгаргаз" ЕАД суми по справедлив начин, в обществен интерес", посочва се в позиция на синдиката

В нея се апелира правителството да използват максимално ефективно всички възможности за намаляване на финансовото бреме на индустрията в този труден период.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес