Бизнесът остава против шефа на НЕК. Петкова: Не е време за оставки

Теменужка Петкова, сн. БГНЕС

Работодателските организации са недоволни от това, че оставката на шефа на "Националната електрическа компания" (НЕК) Петър Илиев не бе приета от собственика на дружеството – "Българския енергиен холдинг" (БЕХ). Енергийният министър Теменужка Петкова обаче защити това решение с аргумента, че моментът не е подходящ за оставки.

Миналата седмица Петър Илиев депозира оставката си пред "Българския енергиен холдинг", чийто съвет на директорите самият той председателства. Мотиви за исканото оттегляне не бяха посочени, но се твърди неофициално, че решението е било взето заради атаките на бизнеса срещу НЕК и провежданите от държавната компания търгове на борсата за ток. Също без никакви аргументи, в сряда от БЕХ съобщиха, не неговата оставка е отхвърлена.

Така Илиев, който от пет години е начело на електрическата компания, остава начело.

Това решение в четвъртък бе защитено от енергийния министър, по чиито думи съветът на директорите на БЕХ , преценил, че не е удачно да бъде приета тази оставка. Илиев е професионалист в областта, с която се занимава, премина се през много тежки моменти, състоянието на НЕК е значително по-добро, стабилизирано, дружеството плаща своите задължения, заяви Теменужка Петкова.

"Той е директор на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) вече пета година. Премина се през много тежки моменти, знаете в какво състояние бе НЕК. Сега нейното състояние е значително по-добро, стабилизирано, НЕК плаща своите задължения. Смятам, че моментът наистина не е подходящ за приемане на подобен тип оставки", каза Петкова.

По неофициална информация на Mediapool Илиев бил молен на различни нива да си оттегли оставката, но в крайна сметка се стигнало до приемливия вариант с отказа на оставката, а шефът на НЕК получил подкрепата на управляващите. .

От Асоциацията на индустриалният капитал в България обаче не са съгласни с оставането на Илиев начело на НЕК. Нейният председател Васил Валев поиска да се извърши разследване на сделките на държавната компания на борсата за ток.

"Вече за нас са виновни съветът на директорите на БЕХ, които не приеха оставката на шефа на НЕК, както и тези, които са успели да се преборят за неговия пост и които са им въздействали. Ние настояваме да се направи разследване на тези оферти. Няма независим купувач, който би купил такава енергия", каза Велев пред Нова телевизия в четвъртък сутринта.

Той припомни за обявения от НЕК търг за продажба на електроенергия без гарантиран почасов профил. "Купува се такава за три месеца напред, а на предния ден се получава информация за кой час каква такава ще има. Няма друг такъв търг. Когато има такива с отклонения – това се определя със съгласието на продавач и купувач. Докато в случая това отклонение се определя от продавача. Правилата го позволяват, но такава енергия може да купи само човек, който е в сговор с продавача, или който управлява и по някакъв начин оказва влияние над него. Независими субекти не могат да участват в един такъв търг”, заяви Васил Велев.

Той обърна внимание на това, че не са известни аргументите за отхвърляне на оставката на шефа на НЕК. "При всички случаи става дума за недобро управление на НЕК. Ние не знаем в чия полза се управлява, но очевидно не е в полза на икономиката и нашите членове, които дават работа на 82% от наетите и тяхната продукция формира 86% от брутната добавена стойност на страната. Хората, за които работи изпълнителният директор на НЕК, не са тези, и те са успели да се преборят за неговия пост", твърди Васил Велев.

Според него няма промяна в позицията е на останалите работодателски организации – КРИБ, БСК и БТПП, че без смяна на ръководството на НЕК няма да се спрат схемите за манипулиране на пазара.

Петкова обаче е оптимист за отношенията с бизнеса. Тя определи диалога с работодателите като добър. "Имало е тежки моменти, в които заедно сме търсили решения и сме ги намирали“, заяви още министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?