Бизнесът пак иска оставки заради скъпия ток и "зловредно управление"

От години държавната ТЕЦ не е работила така, а искахте да я спрем, отвърна им енергийният министър

Бизнесът пак иска оставки заради скъпия ток и "зловредно управление"

Заради скъпия в последните дни ток, организациите на работодателите в България поискаха оставките на ръководствата на Министерството на енергетиката, на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), на ТЕЦ "Марица Изток 2", на "Националната електрическа компания" и на "Електроенергийния системен оператор". Това заяви пред журналисти председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който е в ръководството и на Асоциацията на организациите на българските работодатели, след свикана от служебния премиер Стефан Янев среща в Министерския съвет по проблемите с цената на електроенергията.

Той заяви, че енергетиката се управлява "зловредно, некомпетентно, в ущърб на икономиката и домакинствата, в полза на определени лица". За първите десет дни на месеца имаме цена със 73 процента по-висока от тази в Германия, където всяка година изнасяме продукция за над 9 млрд. лв, каза Велев.

В отговор – но в отделни от тези на бизнеса изявления, служебният енергиен министър Андрей Живков, отвърна, че ведомството му прави всичко възможно за успокояване на цените и че държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" (МИ2) в последните дни работи с мощности, каквито не е активирала от години. Той припомни как преди месец и половина отново на среща при премиера, заради включването на въглищната централа да продава ток за регулирания пазар и допълнителното повишаване на цената за домакинствата от това решение, работодателските организации са настоявали тя въобще да не бъде включвана. Сега, когато цената на борсовия ток хвръкна над 330 лв./МВтч, бизнесът започна да критикува държавата, че не натоварва допълнително мощността на ТЕЦ МИ2, което създава дефицит и съответно вдига цената.

В резултат, с днешна дата държавната ТЕЦ работи с пет от общо осемте си блока, останалите са в планов ремонт, за който се търси начин да бъде ускорен, за да се въведат по-бързо в експлоатация и да предлагат допълнителни количества на борсата, каза Живков след срещата при премиера.

Във вторник средната борсова цена на доставките за ток на следващия ден е 285.10 лв./МВтч, което обаче е ръст спрямо стойностите, постигнати в понеделник – 265 лв.

Живков отново декларира, че ведомството му е ангажирано да направи всичко възможно да се "успокоят" цените чрез предлагане на ликвидност на електрическа енергия. Това означава максимално включване на мощности с подходящи нива на цените, обясни той.

Министърът изтъкна, че проблемите, които са довели до сегашното "изкривяване" на пазара в търсенето, предлагането и цените, не са от скоро време. Има насложени много проблеми – дори свързани с липсата на регулация на свободния пазар на електроенергия. Той даде пример, че в момента Министерството на енергетиката е наследило договори за ремонт на мощности от водните централи, които са с просрочени договори, не се извършват в срок и т.н.

Според Васил Велев обаче управлението на предлагането на електроенергия в нашата страна и зловредно и се извършва в ущърб на хората, икономиката и индустрията и на тези, които произвеждат, плащат заплати и пълнят бюджета. "Това не е само от некадърност, това е за умисъл", допълни Васил Велев. По думите му хората, които се занимават с управлението в енергетиката, трябва да бъдат сменени с добросъвестни такива, които управляват енергетиката в полза на хората и на икономиката, а не в полза на някой, който стои зад кадър и извлича огромни печалби на гърба на домакинствата и бизнеса.

Той потвърди готовността на бизнеса за национални протести, обявена в средата на миналата седмица, когато заводи спряха работа заради непосилните цени на тока Стачка на предприятия срещу скъпата електроенергия имаше и през 2015 г., която единствено доведе до отлагане на повишаването на цените с два месеца.

Задачата на енергетиката във всяка страна на ЕС е да достави електроенергия на потребителите на добра цена, при добра надеждност и новото условие - да бъде чиста, нашата енергия е доставена нито на добра цена, нито е надеждна. Задачата на енергетиката не е няколко души или предприятия да трупат свръхпечалби, а на добра цена да електроснабдява икономиката, каза още Васил Велев.

Преди началото на разговорите премиерът Стефан Янев коментира, че "високите цени на енергията рефлектират най-вече в българския бизнес, частното предприемачество и в онези енергоемки производства, в които това до голяма степен се отразява в цената на крайния продукт и го прави потенциално неконкурентоспособен".

Той декларира, че ще се извърши анализ на ситуацията, за да се преценят полезните ходове, но от демонстрираното след срещата стана ясно, че не е постигнат консенсус как да се решат проблемите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?