Бизнесът подкрепя вдигането само на стажа за пенсия, но не и на годините

Бизнесът подкрепя варианта на пенсионна реформа, при който се увеличава с три години стажът за пенсия, но не харесва идеята за увеличаване на пенсионната възраст. Това сочат резултатите от допитване до 4 000 фирми, съобщи в сряда председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Вариантът за увеличаване на трудовия стаж е оценен като по-безболезнен от фирмите. Той предвижда увеличаване на осигурителния стаж от 34 на 37 години за жените и от 37 на 40 години за мъжете и удържане на 2.4 на сто за всяка недостигаща година при по-ранно пенсиониране.

При втория вариант, който не е приемлив за преобладаващата част от отговорилите на допитването фирми, осигурителният стаж трябва да бъде най-малко 37 години за мъжете и жените при 65-годишна възраст за пенсиониране и за двата пола.

Симеонов заяви, че най-важно за бизнеса е предсказуемото реформиране на пенсионната система, така че хората, които сега плащат осигуровки, да знаят на какво могат да разчитат в бъдеще. “От години настояваме за премахване на прага на пенсиите, защото който е плащал повече осигуровки, не е редно да получава пенсия, равна с други, плащали по-малко“, припомни той. Симеонов заяви, че трябва да се засили ролята на третия стълб на пенсионното осигуряване и признатите разходи за самоосигуряване преди облагане с данъци да се увеличат от 10 на 15 или 20 процента.

Той коментира, че не бива да има вдигане на минималната работна заплата, без това да е съобразено с производителността на труда. “Искаме да има ясни критерии за определяне на минималната работна заплата в различните сектори. Така ще може и без намесата на държавата работодатели и синдикати да коригират заплащането в зависимост от бизнеса“, допълни Симеонов.

Той цитира данни на палатата за последните четири години, които показват ръст на заплатите в реалния сектор, изпреварващ инфлацията и производителността на труда.

Той коментира, че преразпределянето на средства през бюджета се е увеличило от 38 до над 41 процента при обещани от ГЕРБ 35 процента, а публичните разходи за първите четири месеца на 2010 г. са по-високи от тези през 2009 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?