Бизнесът подновява офанзивата срещу забраната за пушене на закрито

Бизнесът подновява офанзивата срещу забраната за пушене на закрито

Представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес подновиха натиска върху институциите за отлагане на пълната забрана за пушене на закрито, която трябва да влезе в сила от 1 юни. Забраната все още не е гласувана на второ четене от Народното събрание, въпреки че наближава срокът, в който трябва да влезе в сила. В понеделник осем браншови организации на хотелиерите и ресторантьорите, които обединяват над 10 000 собственици на заведения, изпратиха писмо до председателя на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов, с което настояват за отсрочка.

След влизане в сила на сега действащите ограничения за пушене в закрити обществени места в края на 2010 г., по данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация собствениците на заведения в страната са инвестирали около 50 млн. евро, за да приведат обектите си в съответствие с новите изисквания. Това включва промяна на архитектурните планове, преграждане на зали за пушачи и изграждане на специални вентилационни системи. Собствениците на заведения направиха тези инвестиции след проведени съвместни срещи между представители на индустрията и служители на отговорните по темата администрации през януари 2011 година в рамките на които беше постигната договореност за запазване на настоящата регулация до 2014 година“, се казва в писмото.

Сега пушенето е позволено в специално обособени и плътно преградени зали в големите заведения, а в малките заведения до 50 кв. метра собствениците сами избират дали да се пуши или не.

Предложението за въвеждане на пълна забрана за тютюнопушене в закрити обществени места от 1 юни тази година беше голяма изненада за нас и обезсмисля средствата, които вложихме за изграждането на зали за пушачи и вентилационни системи. От друга страна, като се има предвид отражението върху нашия сектор на такава забрана в други европейски страни и в условията на икономическа криза, ние можем да очакваме още по-голямо свиване на оборотите, фалит на заведения и увеличаване на безработицата“, се казва в писмото на бизнеса.

От бранша дават пример, че в момента подобна пълна забрана за тютюнопушене има само в седем европейски държави. “След въвеждането ѝ оборотите на заведенията в Испания са се свили с 20%, в Гърция с 30%, а в Белгия за 6 месеца са затворили 2 000 заведения“, посочват ресторантьорите.

Поради негативните последици върху нашия бранш пълната забрана в Хърватия е била отменена по-малко от година след въвеждането ѝ, същото се случва и в Дания и Гърция“, се казва още в писмото.

От бранша настояват за среща, на която да представят своята позиция, както и предложения, за да се избегнат евентуални трусове.

Същевременно неправителтсвени организации, които се борят за пълната забрана за пушеното, прогнозираха наскоро, че смяната на здравния министър ще бъде използвана за подновяване на лобисткия натиск на индустрията върху кабинета и призоваха премиерът да не се поддава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?