Бизнесът поиска бърза борсова приватизация на енергетиката

Бизнесът поиска бърза борсова приватизация на енергетиката

На Българската фондова борса да се пуснат бързо миноритарни дялове от държавните енергийни компании, за да се съживи капиталовият пазар, предложиха от БФБ, основни играчи на финансовия пазар и браншови организации във вторник в писмо до премиера Бойко Борисов и други институции.

Според тях като катализатор за възстановяването на капиталовия пазар, който в условията криза се срина, ще послужи изваждането на борсата на дялове от “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), дъщерните му дружества “Булгартрансгаз“, АЕЦ “Козлодуй“, НЕК, “Булгаргаз“, “Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО), ТЕЦ “Марица Изток 2“, както и притежаваните от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма 33-проценти дялове в електроразпределителните дружества, контролирани от ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН.

Правителството още от началото на управлението си анонсира намерението си да продаде част от държавната енергетика. В пакета от мерки за икономическо възстановяване на страната, одобрен от кабинета в края на септември миналата година, бе записано, че до 27 април 2010 г. трябва държавните енергийни дружества да се преобразуват в публични и да се листват до 15 на сто от тях на борсата.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков дори заяви тогава, че ако до Коледа започне подготовката за първично предлагане на акции (IPO) от дружествата на борсата, за три месеца е възможно то да се организира, но по-вероятно е листването да стане във второто тримесечие на 2010 г.

Първоначално идеята бе да се пуснат акции от БЕХ, НЕК, “Булгаргаз“, ЕСО и “Булгартрансгаз“, но преди две седмици Трайков заяви, че газовия оператор няма да бъде приватизиран. За атомната централа виждането беше, че трябва да остане изцяло държавна. З аминоритарните дялове от електроразпределителните дружества пък се умуваше дали са се вкарат в една компания и тя да се листва на борсата или поотделно да се продават.

Извън записването на дружествата от БЕХ за продажба в плана за възстановяване на икономиката, правителството не е взело конкретни решения за приватизацията на енергийните дружества, която за някои от тях минава през вадене от одобрения от парламента списък с държави компании, чиято продажба е забранена.

Според бизнес организациите борсовата приватизация на енергетиката освен, че е най-ефективният метод за раздържавяване, но и ще донесе свежи пари за бюджета.

Те дават за пример циркулирането на на различните борси миноритарни дялове от европейски енергийни с мажоритално далово участие като чешката ЧЕЗ, румънската "Трансгаз", иналианските "Енел" и ЕНИ, френските "Електрисите дьо Франс" и "Газ дьо Франс", норвежката "Стайтойл" и др.

В момента хазната е силно закъсала с различните видове социални плащания и от месеци се бавят детските, преводите към личните лекари, а напоследък и болничните.

“С възникване на икономическата криза българският капиталов пазар претърпя чувствителни загуби. Борсовите индекси в България бяха сред най-губещите в световен мащаб, като реализираха спадове в размер на над 70% от своите стойности към края на 2007 г. Пазарната капитализация на публичните дружества в България също отбеляза значително намаление. Ако към края на 2007 г. тя се равняваше на 28.9 млрд. лв. или 44% от БВП на страната, към края на февруари 2010 г. пазарната капитализация на публичните дружества достигна 11 млрд. лв. или 17% от БВП“, пише още в писмото на организациите.

Според тях именно защото България е на едно от последните места в Европа по капитализация чуждестранните капитaлови потоци да заобикалят страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес