Бизнесът поиска механизъм за признаване на получените в неформално обучение знания

Българската стопанска камара се оплака от това, че в България все още липсва правна рамка, която да позволява да се узаконяват знанията и уменията, придобити извън образователната система.

 

От бизнес организацията посочват, че вече хората имат лесен и бърз достъп до знания, а в интернет има редица безплатни платформи за обучение, включително на водещи световни висши училища като "Харвард“, "Принстън“, "Джорджтаун“. След като се обучи, обаче, у нас човек няма възможност да валидира придобитите знания и да получи легален документ от образователната система за това.

 

При това положение не е изненада, че едва 2.1% от заетите между 18 и 64-годишна възраст и 3.2% от безработните в България полагат усилия самостоятелно да повишават и разширяват професионалната си квалификация. Това коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев в четвъртък на конференция, посветена на ученето цял живот и организирана от просветното министерство .

 

За сравнение той посочи, че делът на обучаващите се самостоятелно в Европейския съюз е съответно 13.4% и 12.8%. Разликата е огромна и продължава да се увеличава, каза Данев

 

Той допълни, че постоянно се отлага приемането на промените в нормативната база, свързана с професионалното образование и труда, както и на процедури и методология за акредитация на валидиращите знания институции.

 

Заради драматичното изоставане на българската образователна система от динамиката в икономиката и развитието на технологиите, безработицата в България е висока, а редица браншове се задъхват от липса на квалифицирана работна ръка. Образованието у нас работи по стандартите, които са много далеч от изискванията на бизнеса. Ето защо през последните няколко години компаниите са принудени сами да подготвят кадрите си, без да се интересуват от знанията, придобити в училище или в университета, посочи още изпълнителният председател на БСК.

 

Той обърна внимание, че БСК е разработила с пари от европейските фондове интернет платформата MyCompetence, в която всеки може да провери дали знанията и уменията му отговарят на изискванията на бизнеса за съответната професия и длъжност.

Споделяне

Още от Бизнес