Бизнесът поиска отлагане на екотаксите за електроуредите

Бизнесът поиска отлагане на екотаксите за електроуредите
Да се отложат с половин година изискванията за пускането на електрическото и електронното оборудване и за третирането му след излизането му от употреба, поиска Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Във вторник организацията изпрати писмо до министрите на околната среда и водите Джевдет Чакъров и на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, в което се настоява предвиденото на 1 юли 2006 г. въвеждане на екотакси за производителите и вносителите на такава техника да се отложи за 31 декември 2006 г.

Според най-голямата бизнес организация у нас предприемачите са имали прекалено кратко време, за да организират дейностите си, така че отговарят на изискванията. Според спорната наредба те трябва или да внасят в държавния бюджет определена според вида на електроуреда или електрониката такса или да организират схема за приемането на излезлите от употреба уреди и да организират тяхното рециклиране.

Освен това от КРИБ настояват да се даде право на съществуващите в момента организации за оползотворяване на отпадъците за опаковки да поемат и електронната скрап. Ако те получат лицензи и за оползотворяване на електронните отпадъци до края на 2006 г, на базата на вече организираните от тях колективни схеми може да се разработят и вариантите за приемане на старите електроуреди, които в момента се изхвърлят заедно с битовата смет.

Според наредбата, която бе одобрена от Министерски съвет в края на март, търговските вериги на бяла и черна техника, за компютри, GSM-и и батерии, трябва да организират пунктове за връщане на старите телевизори, печки, хладилници, сешоари, прахосмукачки и др. електроуреди и електроника. Ако не правят това, те ще плащат такса за всеки килограм електротехника, пусната от тях на пазара, според вида ѝ. Например за печки и перални тарифата е 18 ст./кг за 2006 г., а догодина - 38 ст./кг, а през 2008 г. – 70 ст./кг. За хладилници и фризери екотаксата за идните шест месеца е 41 ст./кг, през следващите две години 75 ст./кг и 1,15 лв./кг.

Трите месеца, дадени на бизнеса за организирането на дейностите, не са достатъчни и по този начин държавата ги принуждава да плащат екотаксите, заявяват от КРИБ и допълват, че правителството въобще не се е консултирало в бизнеса при ускореното въвеждане на оспорваната наредба.

Друг аргумент за исканото отлагане на документа е, че нови страни-членки в ЕС като Чехия и Унгария са отлагали неколкократно такива нормативни актове. В Полша това все още не е уредено, а Румъния е оставила влизането в действие на такава уредба за след 1 януари 2007  г.

От КРИБ посочват още, че с въвеждането на евродирективата, регламентираща дейностите по управление на електронните отпадъци, държавата ще акумулира пари от бизнеса, които ще изразходва по свои усмотрение, без да е поела ангажимент за събиране и оползотворяване на отпадъците от електротехника и електроника.

Писмото е подписано от съпредседателите на КРИБ Саша Безуханова и Иво Прокопиев, както и от представители на ИКТ Клъстер, Асоциация на търговците на аудиовидео техника, Камара на електротехниката в България, Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Фикосота ООД, Техномаркет, Технополис ЕАД, Индезит Кампъни България ЕООД, Електролукс, Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД, Горене България ЕООД, Кауфланд България ЕООД и Ко КД.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес