Бизнесът постави 4 условия на правителството по преговорния процес

Най-големите български бизнес организации в понеделник обявиха недоволство от работата си с администрацията по преговорния процес с Европейския съюз и поставиха 4 условия на правителството под формата на предложения.

На съвместен брифинг ръководствата на Съюза на работодателите, асоциацията на чуждите инвеститори - БИБА, Стопанската камара (БСК) и търговско-промишлената палата (БТПП) заявиха, че настояват веднага да бъдат публикувани общите позиции по затворените до момента 26 преговорни глави. Отвсякъде получаваме откази, когато искаме конкретна информация, обявиха от стопанската камара и БТПП.

Бизнес организациите настояват да се създадат съвместни работни групи, които да разработят планове по ангажиментите на българската икономика за достигане на изискванията на ЕС, отразени в общите позиции.

Четирите организации предлагат още в подготовката на българските позиции по незатворените преговорни глави да бъдат включени представители на деловите среди.

За да осъществят пряк диалог с министъра на екологията Долорес Арсенова, те искат тя да влезе в Съвета за икономически растеж, създаден именно с тази цел. Според председателя на БИБА Кирко Кирков от недостатъчната публичност на поетите ангажименти по отделните преговорни глави страда най-много тежката индустрия в страната.

По думите на шефа на БСК Божидар Данев, цитиран от БТА, представителите на бизнеса в България са изключени от планирането, управлението и мониторинга на структурните и Кохезионния фонд на ЕС, както е в другите страни -кандидатки. Председателят на Съюза на работодателите Васил Василев допълни, че ако бъде изпълнена тази препоръка на ЕС, то ефектът от усвояването на средствата от тези фондове ще е много по-голям.

Споделяне

Още от Бизнес