Бизнесът предлага данък "уикенд" да не важи със стара дата

Бизнесът предлага данък "уикенд" да не важи със стара дата

Фирми, браншови организации и експерт-счетоводители се оплакаха от общите и объркващи указания на финансовото министерство за изчисляване на данъка върху добавената стойност, която ще са длъжни да дават на хазната, в случай, че фирмените им активи се ползват и за лични нужди от шефовете и служителите на дружеството.

На среща в Българската търговско-промишлена палата (БТПП) засегнатите от т.нар. данък "уикенд" се обединиха около няколко становища. Едното от тях е, че нормативните разпоредби в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) и в Правилника за неговото прилагане (ППЗДДС) са във висока степен общи и неконкретизиращи. Издаденото в края на януари от приходната агенция указание за прилагане на новата нормативна уредба пък не изяснява в цялост въпросите във връзка с приложимостта на нормативните разпоредби. Отделно липсата на достатъчно ясна нормативна уредба и вътрешни указания на Националната агенция по приходите е източник на условия за субективно тълкуване и прилагане на разпоредбите от страна та данъчните власти, посочват от БТППV

Според тях целият този хаос ще доведе до сериозни проблеми пред бизнеса и затова предлагат новия режим на отчитане на служебните активи за лично ползване да се прилага занапред, а не за изтекли финансови години/периоди, и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?