Бизнесът препоръча предпазна кредитна линия от МВФ

Бизнесът препоръча предпазна кредитна линия от МВФ

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) препоръчва на правителството да се възползва от новата предпазна кредитна линия, която предлага МВФ. Това би било гаранция за макроикономическа стабилност и ще възстанови "поразклатеното доверие на икономическата общност по отношение на посоката, към която страната върви", заяви досегашният председател на КРИБ Иво Прокопиев.

На проведеното в четвъртък годишно общо събрание на КРИБ той представи доклад на тема "Икономиката на България 2010: разходка по дъното или оттласкване".

Кредитната линия на МВФ, която е създадена от няколко седмици, предоставя застраховане при криза за страни, които водят здравословни политики, но все още не отговарят на изискванията за ползване на гъвкавата кредитна линия, нито се нуждаят от традиционното за МВФ stand-by споразумение.

Прокопиев заяви, че Световната банка е необходим и дори задължителен партньор за реформите в публичния сектор, не толкова заради финансирането, а за да даде ноу-хау и да бъде източник на здрав разум и подкрепа за правителството в тежките дебати във връзка с реформите, които предстоят на България.

Правителствената прогноза от 3.6 на сто ръст през следващата година е в горната граница на различните прогнози за растеж през 2011 година, които се движат между 1.5 и 3.5 процента, каза още Прокопиев. Това за съжаление означава, че всички разходи са базирани на тази прогноза за приходи и ако има дори и минимално задържане или забавяне на ръста, отново ще бъдем в позицията на 2009 г. с доста голям дефицит, което ще ни вкара в позиция на държава - губеща, а не печелеща доверието на международните финансови пазари, посочи той.

Прокопиев отбеляза, че забавянето на реформи в публичния сектор генерира риск за бюджета. За успешните реформи невинаги се плаща политическа цена, докато за липсата на реформи рано или късно - винаги, заяви Прокопиев и като пример даде ситуацията в Латвия.

Според проучване на "Алфа рисърч" сред бизнеса основните притеснения на деловите среди заради кризата са свързани с очакванията за замразяване на чуждестранните инвестиции, за увеличаване на безработицата и за освобождаване на квалифицирана работна ръка, за изчерпване на ресурси и запаси, за свит пазар и потребление, за междуфирмената задлъжнялост, за нарастване на лошите кредити, заради намаляване на фирмените финансови

постъпления. Данните оповести гост-лекторът на Общото събрание Боряна Димитрова - управляващ съдружник в "Алфа рисърч".

Сред другите притеснения на бизнеса са "непоследователността на правителствената политика и увеличаванeто на държавните разходи и на бюджетния дефицит".

Общото събрание избра Огнян Донев да нов председател на КРИБ. Негови заместници са Левон Хампарцумян и Петко Димитров.

Споделяне

Още от Бизнес