Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бизнесът пришпорва за реформа в плащанията за енергиен резерв

Българските въглищни централи може да останат без държавна помощ от 2025 г., ако спешно не се разработи механизъм за капацитети

0 коментара
Бизнесът пришпорва за реформа в плащанията за енергиен резерв

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме спешни мерки за разработване на нов адекватен механизъм за плащания към българските електроцентрали, по-специално въглищните, заради разполагаемостта на мощностите им, който да замени сегашния т.нар. студен резерв.

Бързата реакция е необходима предвид приет от Европарламента във вторник нов регламент. Той предвижда ТЕЦ-ове, изхвърлящи във въздуха над 550 г въглероден двуокис за всеки произведен киловатчас, от 2025 г. няма да имат право на държавна помощ, за да са в режим на готовност в случай на рязко повишение на потреблението. Субсидии ще се допускат, само ако въглищните централи имат сключени преди 31 декември 2019 г. договори за предлагани на пазара капацитети.

Сегашните правила на ЕС позволяват на електроцентралите да получават пари, за да бъдат на разположение за определен период от време при скок в търсенето на електричество. В много европейски държави в такива случаи от години се прилага т.нар. капацитетен механизъм, който за различните страни е различен, но е бил одобрен от Брюксел, тъй като представлява държавна помощ. У нас "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) провежда търгове за т.нар. студен резерв и плаща определена тарифа на централите, които ги спечелят.

В последния търг на ЕСО за студен резерв ТЕЦ "Варна", собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, получи договор за солидните 27.4 млн. лв.само за да е в режим на готовност. Това е повече от половината годишни разходи на ЕСО за студен резерв, които с апод 45 млн. лв.

На фона на новите правила на Евросъюза, преди ден ЕСО съобщава на бизнеса, че не може да оповести своето предложение за мрежовите си цени от 1 юли 2019 до края на юни 2020 г. ЕСО се оправдава с това, че министърът на енергетиката трябва да утвърди средногодишния размер на студения резерв за предстоящия период и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да определи неговите цени.

От АОБР посочват, че механизмът за студен резерв, прилаган у нас, се ползва рядко в други държави и има огромни недостатъци. Организацията припомня как в студения януари 2017 г. централи с договори за студен резерв не успяха да осигурят такъв и енергийното министерство бе принудено да спре износа на ток, за да подсигури вътрешното потребление.

Макар през последната година ЕСО да допълни механизма за разполагаемост на енергийните мощности с възможността предприятия да сключат договори и при нужда да ограничават своето потребление, за да има повече енергия за вътрешния пазар, все още не се прилага най-разпространеният механизъм в европейските страни за "търгове за капацитет", с богато разнообразие от конкретни решения за поддържане на стандартите за надеждност на електроенергийната система, посочват в писмото си до Теменужка Петкова от АОРБ.

Организацията призовава енергийното ведомство да положи целенасочени усилия по стартиране и реализиране на нотификационна процедура на механизъм за капацитети, които да се определят всяка година от министерството и да се играе в търгове за тях.

Министерството обаче все още нищо не е предприело. Преди седмица шефът на "Българския енергиен холдинг" Петьо Иванов каза, че не знае да е стартирана процедура по нотификация. Браншът, който би трябвало да бъде запознат с намеренията на държавната администрация относно този механизъм, засега тъне в неведение.

Работодателите посочват, че одобрението на избран от енергийното министерство механизъм за разпределяне на капацитети между електроцентралите ще означава, че Европейската комисия е приела за достоверни направените оценки за адекватността на производството на електроенергия, както и за нуждата от допълнителни заплащания, за да се поддържат необходимите стандарти за надеждност. "Това за нас, крайните потребители, означава предвидимост, надеждност и доверие в либерализирания енергиен пазар", посочва се в писмото им.

Поетапното премахване на държавното финансиране за електроцентрали, използващи изкопаеми горива, бе прието от Европейския парламент, който преди ден гласува четири нови закона, свързани с пазара на електроенергия, неофициално договорени с министрите на ЕС в края на 2018 г.

ЕП одобри също така правото на потребителите да получат достъп до интелигентни измервателни уреди, динамично ценообразуване и опция за безплатна промяна на доставчика в рамките на най-много три седмици (и до 24 часа до 2026 г.)

Предвижда се също така възможността за временно регулиране на цените на електроенергията, за да подпомогнат и защитят бедните или уязвими битови потребители. Това ще е допустимо при строго спазване на правилата, а системите за социална сигурност трябва да бъдат основният начин за справяне с енергийната бедност.

Една от главните цели на новите правила е да позволи поне 70% от търговския капацитет на ЕС да преминава свободно през границите, като прави по-лесна търговията на възобновяема енергия в рамките на съюза и по този начин подкрепя усилията за достигането на задължителната цел на ЕС от 32% възобновяеми енергийни източници преди 2030 г., посочиха от Европарламента

Правилата обаче трябва да бъдат официално одобрени от министрите на ЕС и ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС преди да влязат в сила.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.