Бизнесът притеснен, че не се работи по бюджета за догодина

Предлагат записването на по-скромен растеж, дефицит до 2 процента и реформи

Бизнесът притеснен, че не се работи по бюджета за догодина

Притеснението си, че ден преди законовия срок за внасяне в парламента на проектобюджета за следващата година такъв все още няма и липсва информация да се работи по него, изразиха в четвъртък от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

В залисията около предсрочните парламентарни избори, сформирането на правителство и актуализацията на тазгодишния бюджет на фона на кризата със затворената "Корпоративна търговска банка" (КТБ), действително нито служебното финансово министерство, нито политическите сили коментират параметрите на бъдещия държавен бюджет и политиките, които ще бъдат отразени в него. Очертава се сериозно забавяне на дискусиите по него предвид заявената необходимост от ревизия на държавните финанси за 2014 г.

Затова от АИКБ призовават да започне разработване на оптимален по концепция и съдържание проект на държавен бюджет, като информира управляващите за нагласите на бизнеса.

Организацията счита, че вместо записаното в Средносрочната бюджетна прогноза на правителството за ускоряване на икономическия ръст от 1.2 до 2.5 г. в периода от 2015 до 2017 г., по-реалистично е да се приеме по-скромния растеж между 1 и 1,5 на сто.

Индустриалците критикуват липсата на адекватни мерки за увеличаване на вътрешното потребление и за по-добра регулация и препоръчват на правителството да изрази воля за борба със сивата икономика и контрабандата, да даде гаранции, че това няма да останат само думи и лозунги, включително и с това, че предвижданите приходи от акцизи трябва да отразяват евентуалните резултати от изпълнението на поетите ангажименти.

АИКБ иска също така да се запази плоския данък, за чието отменяне и въвеждане на подоходно облагане преди не внесе законопроект БСП. Организацията смята, че трябва да се запазят размерите и съотношенията на пенсионните и здравни осигурителните вноски, за които обаче служебното правителство предлага на следващия кабинет реформа.

Според бизнеса е постижимо бюджетният дефицит да е 1.5 на сто и смята, че той в никакъв случай не трябва да надвишава 2 процента, което би било сигнал към всички, че държавата се стреми към балансиране на публичните финанси.

Прогнозите на асоциацията са безработицата в периода 2015-2017 г. да е в порядъка на 11-11.2 на сто. Тя се обявява против продължаващо увеличаване на минималната работна заплата, което автоматично ще повиши и средната работна заплата, което пък ще рефлектира към натиск за увеличение и на възнагражденията на по-квалифицирания персонал и това ще натовари бизнеса.

Постоянните коментари за увеличаване на максималния осигурителен доход имат отрицателно отражение върху бизнеса, пише в писмото на АИКБ. В него се декларира подкрепа за преструктурирането и редуцирането на бюджетите на министерствата и ведомствата и дори закриване на държавни структури в отпаднала необходимост.

Против увеличението на разходите за секторите "Вътрешен ред и сигурност” и "Отбрана” като абсолютни стойности и като относителен дял спрямо БВП, се обявява бизнесът. Аргументът им е, че системите харчат неефективно парите имат нужда от реформа.

Индустриалците обаче подкрепят вдигането на средствата за образование и настояват за реформа в здравеопазването и вдигане на възрастта за пенсиониране Те отбелязват, че внедряването на електронни услуги и създаването на функциониращо електронно правителство драматично закъсняват и че на практика обхватът на електронните услуги е изключително ограничен, въпреки постоянно отделяните средства за целта. Настояванията са за формулиране и финансиране на политики за въвеждането на електронно правосъдие, електронно здравеопазване, цифровизация на кадастъра и т.н.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?