Бизнесът притеснен, че новите енергийни правила граничат с анархия

Представителите на бизнеса изразиха в четвъртък сериозната си загриженост за качеството на приеманите спешни законови промени в последните дни от работата на Народното събрание. По-специално това, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране получава право да променя цените на тока, когато си реши, без да са разписани случаите, в които може да предприема такива стъпки. Това ѝ позволява да наруши всички останали разпоредби в Закона за енергетиката и граничи с анархията, се посочва в разпратена до медиите декларация на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Бизнес организацията настоява за прозрачност, предсказуемост и устойчивост на бизнес средата и обществените отношения.

"Приетото по спешност изменение на Закона за енергетиката, даващо право на ДКЕВР да променя цените на електрическата енергия е по принцип добра идея, но само ако има ясни правила в какви случаи то може да се използва - например след регулаторен одит, при промяна на цените на енергийните ресурси и други", се казва в декларацията.

В противен случай, допълва КРИБ, "една такава разпоредба, позволяваща на регулаторния орган да нарушава всички останали разпоредби на същия закон, може да има сериозни обратни последици и граничи с анархия в сектор, където единствено ясните правила, прозрачните процедури и предсказуемите решения са гаранция за равнопоставеност и обществено доверие".

Представителите на бизнеса обявяват, че подкрепят предложенията за създаване на силен независим и ефективен енергиен регулатор и приветства започналите проверки в електроразпределителните дружества, но настоява те да обхванат целия енергиен сектор (държавните “Български енергиен холдинг“, “Електроенергиен системен оператор“, “Национална електрическа компания“ и производителите. КРИБ призовава също така резултатите от такава проверка, каквато поиска и държавният глава Росен Плевнелиев, да бъдат публично оповестени и обществото да разбере защо бяха повишени цените през юли 2012 г.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?