Бизнесът призова за данъчна, осигурителна и енергийна реформа

Работодателите искат представителност за екоорганизациите, за да не се блокира икономиката

Васил Велев и Радосвет Радев представиха часто т приоритетите на бизнеса., ахривна снимка БГНЕС

Работодателските организации ще предложат на синдикатите и правителството осигурителна и данъчна реформа, която да подобри условията за правене на бизнес в България. Това стана ясно при представянето във вторник на приоритетите на Асоциацията на организациите на работодателите в България, в която членуват Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската стопанска камара (БСК).

Те поискаха също така да се въведе представителност за екологичните организации, за да отговарят на ясни критерии, както това е предвидено за бизнес организациите, и да не злоупотребяват с правото да атакуват инвестиционните проекти. Облекчаване наемането на чужди работници, въвеждане на такса за износа на ток и листване на борсата на държавните енергийни дружества са сред другите предложения на бизнеса, които не е ясно как ще бъдат приети от управляващите.

Осигурителните вноски – поравно за работника и фирмата

Работодатели и работници в бъдеще да си делят поравно плащането на осигурителните вноски, настояват бизнес организациите. В момента за сметка на фирмата са 60% от осигуровките, а останалите се покриват от работника.

Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че ако се приеме тяхното предложение, няма да се намалят заплатите на хората, тъй като вдигането на вноската за тяхна сметка щяло да бъде компенсирано от увеличаване на самото им трудово възнаграждение. Според него така в рамките на общите разходи за труд и нетния доход нищо нямало до се промени. Той инициира и въвеждането на нови типови трудови договори с промени в Кодекса на труда.

"Нашето предложение е в трудовите договори да се записват две числа, които говорят нещо. Едното е общия разход за труд - впрочем така е в Румъния, в Македония, и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът", обясни Васил Велев.

"Това, разбира се, няма да повиши доходите на хората. Доходите на хората ще се повишат от повече и по-добра работа. Това може да бъде въведено при условие крайната чиста сума да се запази. В случая, не става дума за ощетяване на някой или за облагодетелстване на друг, а за повече прозрачност в отношенията", допълни той.

Без данък дивидент и облекчения за едноличните търговци

Сред приоритетите на АОРБ са и отмяната на данъка върху дивидента, намаляване с пет на сто на данъка върху доходите на едноличните търговци и разширяване на обратното начисляване на ДДС за повече икономически сектори в страната като мярка срещу данъчните измами и сивата икономика, която варира между 20 и 30 на сто у нас.

Надежда тази година да е последната, в която ще плащат първите три дни за временна неработоспособност, изразиха още работодателите. Според председателя на БСК Радосвет Радев, откакто е въведена тази норма досега бизнесът е ощетен с над 870 млн. лв., а до края на 2019 г. сумата ще стигне 1 милиард лева.

Организацията отново поиска облекчения за наемането на работници от трети страни у нас. По думите на Васил Велев икономиката има потенциал да поеме 100 хиляди такива работници, а през 2018 г. са били наети едва 12 000 души от държави извън ЕС. Предложението е да се издава българска карта за граждани от български произход, които искат да работя и живеят в страната. Нека пет години да е в България, да работи и тогава да кандидатства за гражданство, коментира Велев. Той допълни, че бизнесът очаква Агенцията по заетостта да привлича у нас работници от други държави, а не да осигурява служители за чужди страни. Представителят на АИКБ напомни, че страната ни има договори с Молдова и Армения за обмен на работна ръка, но те не са влезли в сила, заради липса на поднормативни документи. Готвят се спогодби с Украйна, Грузия и Беларус, трябва да има такива и с други страни - Виетнам, допълни Велев.

За да замине един украинец на работа в Полша, са му достатъчни тридесет евро за такси и една седмица време, а за България ще са му нужни - 300 евро такси и между три и шест месеца, заради бюрокрацията, обясни той. Изтъкна и необходимостта от облекчение на визовия режим, за идващите да учат у нас чужденци.

Съкращения на чиновници

Работодателите настояват да се спази обещанието на държавата за съкращения в бюджетния сектор и посочиха, че тези хора са квалифицирани и веднага ще намерят работа в частния сектор.

Облекчаване на процедурите за започване на бизнес, е друго искане на бизнеса. Бяха цитираха данни, според които през 2014 г. включването към електрическата мрежа у нас е ставало за 130 дни, а през 2018 г. - за 260 дни.

За ускоряване на електронното управление, за да няма повече предпоставки за тормоз на бизнеса и корупция настоява още бизнесът, посочи Цветан Симеонов, ротационен председател на АОРБ и шеф на БТПП. Работодателите смятат за необходимо и насърчаването на дигитализацията в предприятията.

Според организациите трябва да се създаде Национален фонд за реклама на България, за да се насърчат чуждите инвеститори. Страната ни има незадоволителен образ в света, който не отговаря на действителността, а други държави умело се рекламират, обясни Васил Велев. Според него този фонд може също така да подсили туристическата ни реклама и да съдейства за рекламиране на българските продукти в чужбина.

Представителност на екоорганизациите

Цветан Симеонов коментира, че е нужно да има баланс между опазването на околната среда и развитието на икономиката, а председателят на КРИБ Евгени Иванов допълни, че  работодателите ще настояват да има ясни критерии за представителност, подобни на тези за бизнес организации, за екологичните обединения.

Не може да се допусне почти всеки инвестиционен проект да се атакува от еколози, заяви Иванов. Той определи като престъпление насърчаването на незаконни референдуми, които спират инвестиционни намерения за милиони и даде пример с допитването на добива на злато в Трън, в които гражданите се обявиха против. Иванов посочи още, че не може чужда медия да ни учи как да си развиваме туризма.

Изявлението идва на фона на насрочен за вечерта протест на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" с искане за оставката на екоминистъра Нено Димов като вносител на отменените от съда като незаконни промени в плана за управление на парк "Пирин", позволяващи строежи и сеч в планината.

Отново призив за енергийни реформи

Увеличените цени на електроенергията на свободния пазар провокират работодателите отново да  искат да се задължат износителите на ток също да покриват разходите за изкупуване на електроенергията от възобновяеми източници, американските топлоцентрали и когенерации, които са включени в т.нар. такса "задължение към обществото". В момента тя се плаща от битовите и стопанските потребители в страната, но не и когато се изнася и това прави цената на българската електроенергия атрактивна за експорт и изкривява цените на борсата за ток, заради търсенето на енергия за износ.

Бизнес повтори и отколешните си искания за прекратяване на договорите за изкупуване на ток от въглищните централи на американските "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" у нас. Преговори в тази насока трябваше да започнат двете ТЕЦ с министерствата на финансите и на енергетиката, но все още не са.
 
Велев обяви, че бизнесът през декември е платил двойно по-високи сметки за ток заради повишените борсови цени на електроенергията. Той посочи, че цените за индустриалния ток са по-високи от тези, които се търгуват на борсите в съседните страни, и една от причините за това е таксата "задължение към обществото", която се прибавя към цените на тока с доставка на следващия ден.

Евгени Иванов директно обвини енергийния министър Теменужка Петкова в "опашати неистини" за твърдението ѝ, че имаме най-евтината енергия на борсата спрямо пазарите в съседните ни държави.

Според бизнеса проблемите в енергетиката ще се изчистят с чисто нов Закон за енергетиката, както и повече прозрачност в управлението на държавните дружества в енергетиката. Препоръката е НЕК, АЕЦ "Козлодуй“, ТЕЦ "Марица Изток 2" да се листват на борсата, за да има пряко наблюдение на тяхната дейност.

Споделяне

Още от Бизнес