Бизнесът прогнозира нов шок с цените на тока догодина

За да са тарифите за бита ни най-ниски в ЕС, индустрията плаща най-скъпата електроенергия

Бизнесът прогнозира нов шок с цените на тока догодина

Нов шок с цените на електроенергията от следващата година, прогнозира Българската стопанска камара (БСК) в петък, докато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обясни преди дни как през 2013 г. поскъпването на тока няма да е толкова голямо колкото сегашните 13 на сто.

 

Бизнесът обаче очаква ценови удар догодина заради необходимостта да се инвестира в сероочистващи инсталации, съгласно одобрения от Брюксел план за влагане на над 1 млрд. евро в намаляване на замърсяването на въздуха като условие да се даде отсрочка на българските предприятия за пълното заплащане на парникови квоти. Още при приемането на този план от Министерския съвет през септември миналата година стана ясно, че от 2013 г. електроенергията ще поскъпне между 11 и 25 на сто заради инвестициите в сероочистки, които влизат в цената на тока.

 

Според представени от БСК изчисления, при развитието на възобновяемите източници при сегашните нормативни условия, дългосрочните договори за изкупуване на тока и разходите за закупуване на въглеродни емисии до 2015 г. токът за бита трябва да поскъпне с 85 процента, ако ДКЕВР спре да потиска ръста на тези тарифи като увеличава повече от необходимото цената на електроенергията за индустрията. Ако продължи кръстосаното субсидиране, домакинствата ще плащат с 29 на сто по-скъп ток след три години. Цената за бизнеса пък ще скочи с 33 процента.

 

Камарата се оплака, че и в момента електроенергията за промишлеността в България, която не е на свободния пазар, е най-висока в Европейския съюз – 52 евро за мегаватчас, а за бита е най-ниската – 8.7 евроцента за киловатчас.

 

За 2020 г. прогнозите са още по-мрачни – близо 54 на сто по-скъп ток за индустрията и 113 процента повишение за бита, ако се продължи със сегашната политика на енергийния регулатор.

 

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев посочи пред журналисти, че до проблемите с цената на тока се стига заради монополизация и липса на конкуренция на енергийния пазар, както и отсъствие на пазарни стимули за повишаване на енергийната ефективност на предприятията.

 

Според него общият ефект от увеличението от 1 юли е приблизително 600 млн. лв. От тях 300 милиона са за енергийната система, 190 милиона – за ВЕИ, 40 милиона – за въглищните централи и 40 милиона за топлоцентралите и заводските централи.

 

Загубата за икономиката може да достигне 1.2 млрд.лв., ако фирмите компенсират новите си енергийни разходи с намаляване на производството и закриването на работни места, пресмятат от БСК.

 

Увеличението на цената на електроенергията ще се отрази с до 2 процента на крайните разходи на всяка компания и ще намали възможностите за печалби и инвестиции, прогнозира Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).

 

Изпълнителният директор на КЦМ- Пловдив Стоян Пехливанов коментира, че за една година увеличението на цената на енергията ще увеличи разходите на предприятието с около 4 милиона лева. Според него, България трябва да гарантира политика, насочена към засегнатите отрасли, по примера на Франция, където държавата е създала микс от ядрени мощности и е подписала дългосрочни договори на фиксирана цена за предприятията от енергоемките сектори.

 

"Продължава основната, основната грешка на всички правителства, всички правителства от 2000 г. и, бих казал, още от 1997 година насам, когато цените представляват вече един социален инструмент за реверанси пред електорална маса, без да се променят макроикономическите баланси. Кръстосано се субсидира и топлоенергията, кръстосано се субсидира и електроподаването, така че на практика страната ни постоянно губи една нормална конкурентоспособност", коментира по-рано през деня Данев пред БНР. Като проблем той очерта и липсата на свободен пазар на електроенергия и борса за търговията с нея.

 

"Ето това е безгрижието на всички предходни правителства, които смятат, не виждат, че енергетиката е в основата на икономиката ни и тя на практика определя ценообразуването във всички останали отрасли", посочи още шефът на БСК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?