Бизнесът: Промените няма да променят нищо

Промените в правителствения екип няма да доведат до съществени промени в политиката, бяха единодушни представителите на бизнеса и анализаторите.

Председателят на Съюза на работодателите в България Васил Василев коментира пред Mediapool, че не очаква рокадите в правителството да доведат до съществени промени в провежданата досега политика. Стилът на работата очевидно ще остане същият, каза Василев, като уточни, че неговата организация досега не е имала проблеми с икономическото и енергийното министерство.

Очаквам новият министър на икономиката Милко Ковачев да раздвижи нещата около задграничните търговски представителства, защото работата с тях в министерството бе замряла, допълни още шефът на работодателската организация.

Той напомни, че Милко Ковачев ще оглави Съвета за икономически растеж на мястото на Шулева. С Ковачев работихме добре в съвета и надявам се това да продължи, каза той.

Пред радио "Нова Европа" директорът на Института за пазарна икономика Красен Станчев одобри отстраняването на Мехмед Дикме от поста министър на земеделието и горите. Махането на Дикме не е толкова лошо, защото е противоречива за българския обществен живот фигура, каза Станчев и напомни замесването на името на Дикме в аферите с износ на зърно и в източването на Държавния резерв.

Директорът на института определи номинирания за поста аграрен министър Нихат Кабил като много разумен човек, който няма да може да промени нито политиката, нито състава на министерството. Бюджетите и на фонд "Земеделие", и на фонд "Тютюн" са гласувани, напомни Станчев.

С промяната в позицията на досегашния министър на енергетиката му се дава добро поле за изява, смята Станчев. Освен това се премахва друг проблем на предизборната кампания, когато неминуемо ще се задават въпроси какво се правеше около АЕЦ "Белене", каза икономистът.

Той определи предстоящата приватизация на топлоцентралите като вероятно успешна с добри приходи.

Махането на Шулева Станчев определи като "пускането ѝ по пързалката" от премиера, който не осигурил политическа поддръжка за приватизацията на Булгартабак. Шефът на института се изказа скептично за обявеното от Симеон силно овластяване на Шулева като ръководител на предизборния щаб на НДСВ. Възможно е щабът да бъде променен след време или да се състои от много хора, каза той.

Според анализатора Георги Стоев от "Индъстри Уоч" най-значима промяна е сливането на културата с туризма в едно министерство. Твърденията, че смесването на културата с туризма ще увеличи потенциала на българските туроператори е вярно, защото те ще се освободят от досегашната силна опека на държавата в лицето на министерството на икономиката, каза през радио "Нова Европа" той. Това е стъпка за маргинализирането на държавната намеса в туризма и бъдещото ѝ премахване, смята анализаторът.

Бизнесът очаква правителството да завърши мандата си без сътресения, донякъде това е постигнато и едва ли ще се случи нещо, което да го промени, каза още Стоев. Според него фигурата на Милко Ковачев като министър е предвидима и той е добре познат сред бизнеса.

Пламен Юруков, изпълнителен директор на "Спетема кафе", обясни също пред Нова Европа, че обявените промени в правителството няма да се отразят на фирмите от реалния сектор. Те ще повлияят на тези, които се занимават с политически бизнес, смята той. А този бизнес не получава постъпленията си директно от свободния пазар, а чрез ресурса на държавата, събран от данъците, които всички плащаме, заяви бизнесменът. Според него обединението на културата с туризма едва ли ще доведе до повишение на културния туризъм или на културата в туризма.

Промените в правителството са гротеска, плод на изкривената форма на българския парламентаризъм, каза още Пламен Юруков.

Икономическият експерт на НДСВ Владимир Каролев определи като добра номинацията на Мирослав Севлиевски за министър на енергетиката, а запазването на Милко Ковачев на мястото на Шулева разтълкува като знак, че премиерът държи на него като специалист.

Каролев, който не крие топлите си връзки с Новото време, изтъкна като плюс за бъдещата работа на Севлиевски в министерството на енергетиката опитът му от деветдесетте години на миналия век в областта на приватизацията като съсобственик в инвестиционна къща. Още по това време Севлиевски работил добре с големи западни инвеститори.

Каролев смята, че Севлиевски може да намери още по-добър език с Агенцията за приватизация от Ковачев при довършването на приватизацията на топлофикационните дружества. В последния етап от сделките работата на Агенцията за приватизация е тясно обвързана с министерството на енергетиката. Трябва да се доуточнят важни детайли, като договорите за покупко-продажбата на ток от ТЕЦ-овете, както и съдбата на мини Бобовдол, каза Каролев.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?