Бизнесът против увеличаване на здравната вноска

Бизнесът не подкрепя идеята за увеличаване на здравната вноска, стана ясно от декларация на Българската стопанска камара (БСК), изпратена в сряда до здравното министерство, касата и съсловната организация на лекарите.

Миналата седмица трите институции официално обявиха, че сегашните 6% са недостатъчни и здравната вноска трябва да скочи до 8%. През март за поетапно повишаване на вноската поискаха и от най-голямата партия в управляващата коалиция – БСП.

Според БСК увеличението няма да реши проблемите в здравната система и означава ново отлагане на реформите в сектора. Работодателите смятат, че идеята за увеличаване на данък здраве всъщност показва единствено непознаване на действителните причини за недостатъчното финансиране на системата.

От БСК призовават държавата за започне реално да осигурява около 4.3 млн. души – пенсионери, студенти и деца, които най-често ползват здравни услуги. В момента техните здравни вноски са за сметка на републиканския бюджет, но са много по-ниски от тези на работещите.

Правителството плаща на 2.3 млн. пенсионери около 9 лв. месечна вноска, за студентите, затворниците, войниците и социално слабите (500 хил. души) сумата е 6.60 лева, а за децата държавата дава само 1.10 лева месечно за здравеопазване, показват разчетите на организацията. За сравнение един работещ, осигуряващ се на 350 лева, внася около 21 лева месечно за здраве.

Освен тях има и около 700 хил. души, които ползват медицинска помощ, без да са осигурени, посочват от БСК.

По изчисления на камарата, ако вноската стане 7%, това ще вкара допълнително 165 млн. лева в сектора. Същите приходи могат да се получат, ако държавата започне да осигурява тези хора с 6-процентна вноска върху 152 лв., колкото е официално обявената граница на бедността у нас.

 

 

Споделяне

Още от България