Бизнесът против възлагането без търг, но парламентът се гласи да го приеме

Правителството пише нови закони за обществените поръчки и публично-частното партньорство

Бизнесът против възлагането без търг, но парламентът се гласи да го приеме

Бизнесът е против възлагането на обществени поръчки без търг – т.нар. вътрешно или ин хаус (in house) договаряне, но парламентът се кани тази седмица да одобри промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Това стана ясно по време на кръгла маса за обществените поръчки, организирана от Камарата на строителите във вторник.

Според изпълнителния директор на строителната камара Иван Бойков ин хаус поръчките противоречат на икономическата и на социалната логика. Няма как да се получи по-добра цена, като се избегне конкуренцията, каквито са аргументите на вносителите, каза Бойков. Според изпълнителния директор на Стопанската камара Божидар Данов вътрешното възлагане създава опасност от източване на бюджетни и обществени средства, корупция, скрито одържавяване на икономиката и ще отблъсне чуждите инвеститори. Промяната е неприемлива за бизнеса, каза Цветан Симеонов, изпълнителен директор на Българската-търговска промишлена палата.

"Текстът за ин хаус поръчките не е внесен от Министерския съвет, а от народни представители, затова не бих искала да го коментирам, въпреки че той в голяма степен копира изискването на европейската директива за обществените поръчки", каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Предложението е на депутата от БСП Борислав Гуцанов. Аргументът му е, че с възлагането без търг ще се улесни работата на военните заводи и ще се осигури работа на "Терем". Този тип поръчки ще се налагат само в случаи на аварийни ремонти на самолети, кораби и танкове, тъй като в системата на отбраната има създадени ремонтни предприятия за тази цел и няма нужда от обявяване на обществена поръчка, каза Гуцанов по време на одобряването на промените от парламентарната правна комисия.

В програмата на парламента за тази седмица е предвидено промените в ЗОП да бъдат приети на второ четене. Вицепремиерът Бобева изрази надежда, че те ще бъдат одобрени до края на седмицата.

Според омбудсмана Константин Пенчев възлагането на обществени поръчки на държавни и общински фирми без конкурс създава предпоставки за нарушение законите за защита на конкуренцията и за забраната за държавна помощ. Недопустимо е облагодетелстване на участници на пазара, пък били те общински или държавни дружества, смята Пенчев.

Нов закон за обществените поръчки

Междувременно вицепремиерът Даниела Бобева обяви, че се пише нов закон за обществените поръчки като се водят разговори с Еврокомисията, която настоява законът да бъде общ и рамков. Позицията на България е, че в него трябва да има ясни специфични правила за секторите, каза Бобева.

Сред основните проблеми в областта на обществените поръчки Бобева открои този с административния капацитет. Тя съобщи, че съвместно с Института за публична администрация започва интензивна информационна програма за работа с органите по обществените поръчки.

Вицепремиерът отбеляза, че 1% ръст в строителството води до увеличаване поне с 1.5 на сто на икономиката и призова бизнеса да не разчита само на държавни проекти.

Икономическото развитие не се прави от държавата, а от бизнеса, а държавата трябва да създава условия, за да работите, допълни вицепремиерът. Тя даде пример с промените в Закона за устройството на територията, с които ще има осезаема промяна по отношение на намаляване на административната тежест.

Промените в ЗУТ са готови, очакват съгласувания с министерствата на културата и на околната среда, каза министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Ако държавата ще участва в нещо, то това ще е задължително в решаването на проблемите на индустриалната инфраструктура, в която ролята на строителството ще е изключително важна, каза вицепремиерът в коментар за правителствената програма за реиндустриализация. Според Бобева проектите в енергетиката ще открият допълнително пространство за строителния бранш.

Въпреки че правителството отмени Закона за публично-частното партньорство неотдавна с аргумента, че е калпав, в момента се пише нов, съобщи вицепремиерът.

Електронните поръчки ще намалят корупцията

"Електронните търгове ще допринесат за намаляване на корупционните условия и на бюрократичната тежест", каза Бойко Великов, директор на Центъра за превенция и противодействия на корупцията и организираната престъпност към правителството, известен като БОРКОР. Той допълни, че центърът активно ще се включи в процеса на електронизация на търговете. Имаме готовност да завършим нашият модел за е-поръчки, каза Бойков.

Разработването на проект за въвеждане на електронни обществени поръчки е единствената работа свършена от създаването на БОРКОР през последните пет години досега.

Прозрачното провеждане на обществените поръчки, при ясни правила е от жизненоважно значение за строителния бизнес, каза Светослав Глосов, председател на камарата на строителите.

Сред проблемите при обществените поръчки той открои необосновано прекомерни изисквания в критериите за подбор на изпълнител на обществените поръчки, които водят до субективизъм. Други проблеми са свързани с изискванията за размера на приходите през последните години, за гаранционните срокове, прекомерните изисквания по отношение на броя на изпълнените договори по обособени позиции.

През 2013 г. строителният бранш не е успял да реализира потенциала си и остава в позиция на догонващ растеж, каза Глосов. По думите му не се очакват и условия за значително подобряване през тази година. В Централния професионален регистър към 12 март има 4446 фирми, от които 52 са чужди. Заличените строителни компании през изминалата година са 596.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?