Бизнесът разделен в избора на лятно или зимно часово време

Бизнесът разделен в избора на лятно или зимно часово време

Бизнес, земеделски и неправителствени организации се обединиха около това, че не трябва да има смяна на часовото време, но останаха разделени в предпочитанията кои от сегашните две да се запази – лятното или зимното. Това стана ясно по време на обществена дискусия, организирана в София от евродепутата Момчил Неков.

Пред септември Европейската комисия предложи още от 2019 г. да спре преместването на стрелките на часовника през пролетта и през есента, след като  гражданите на Евросъюза изразиха това желание в допитване. Всяка държава членка обаче сама трябва да реши кое от двете времена ще остави и в последните месеци все по-често се чуват коментари, че трябват допълнителни анализи за ефекта.

Австрия като сегашен председател на Евросъюза предложи да се изчака до 2021 г. и да се прецени как ще се отрази това върху въздушния трафик, както и граничните региони на различни държави, чиито граждани работят в съседни страни.

Момчил Неков също изрази мнение, че трябва повече време за обсъждане на темата, но според него смяната на часовото време трябва да отпадне през 2020 г.,

Трябва да се направи калкулация как се отразява и какви са печалбите и загубите съответно при лятно и зимно часово време, а и на европейско равнище да може максимално да се синхронизират часовите зони, отбеляза той. Неков смята, че трябва да се направи по-голямо обществено обсъждане, за да се разгледат плюсовете и минусите, и да има обща позиция по темата.

Оказа се, че според интересите на различните браншове са различни предпочитанията за избора на часовото време, което да остане постоянно.

От Българската търговско-промишлена палата смятат, че трябва астрономическото време, което е т.нар. зимно, да остане и да важи за целия Европейския съюз. Изглежда малко хаотично всяка една страна да решава на национално ниво и да избира една или друга възможност, коментира организацията.

Съюзът за стопанска инициатива също е смутен от възможността всяка държава от ЕС да взема решение за избора на часово време- Според организацията това би довело до объркване и в стопанския живот, и в комуникацията. ЕС. Отчитайки мнението на всяка държава членка, би трябвало да се намери подход, в който да се излезе с общо решение по въпроса, коментираха от съюза.

В подкрепа на зимното време се обявиха от националната овцевъдна и козевъдна асоциация, според която сегашната промяна се отразява крайно негативно на продуктивността, защото животните имат изграден условен рефлекс. Нейните членове също смятат, че в ЕС трябва да има и единно мнение дали да бъде избрано лятно или зимно часово време.

На обратното мнение за избора на постоянно време са от Асоциацията на индустриалния капитал в България- Според тях лятното време би донесло ползи в сферата на туризма, земеделието и строителството. Преминаването към различни времена е станало заради пестене на електроенергия, но по наши изчисления ползите са около 4 милиона годишно, а загубите са около 400 милиона лева, отбелязаха от асоциацията. И според нейните членове тях изборът на време трябва да се определи с единен подход за територията на целия ЕС.
За лятното време са и от Асоциацията по етерични масла, тъй като било по-адекватно за селското стопанство и земеделието. Те обясниха, че в розопроизводството и производството на етерични например има специфика при брането на розовия цвят, защото то трябва да се прави много рано. Една по-продължителна светла част на деня би имала категорично по-голям икономически ефект, смята асоциацията, според която това касае и други сектори на земеделието, а и туризма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?