Бизнесът с Airbnb и Booking се оказа натоварен с нов данък

Бизнесът с Airbnb и Booking се оказа натоварен с нов данък

Туристически данък за имотите, отдавани под наем в онлайн платформи, е прокаран от управляващите тихомълком, без обществено обсъждане и с промени, одобрени между първо и второ четене поправки в Закона за независимия финансов одит на заседания на парламентарната бюджетна комисия миналия четвъртък. Докладът предстои да влезе за окончателно гласуване в пленарна зала.

Предложението е на група депутати от ГЕРБ, водени от шефката на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова. Така управляващите не се отказват от начина на тайно внасяне на поправки, свързани с апартаментите и стаите под наем, предлагани в платформи като Airbnb, Booking и социалните мрежи.

Преди Нова година управляващите предложиха с корекции отново в преходните и заключителните разпоредби, но на проектозакона за Бюджет 2020, променящи Закона за туризма, да се въведе задължителна категоризация за тези места за настаняване, подобно на къщите за гости и хотелите. След като срещната отпор, от ГЕРБ и "Обединените патриоти" се отказаха от категоризация и задължиха тези имоти да се регистрират в общините. Въведен беше и патентен данък от 25 до 250 лв. за отдаваните в онлайн платформите имоти. Това също стана тихомълком с поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс между  две четения.

Последният скандал с отдаваните за туризъм онлайн стаи и апартаменти бе внесената пак от ГЕРБ поправка при регистрацията им в общината да се подава документ за съгласието на минимум 50 процента от съседите за развиването на такава дейност. Управляващите се отказаха от тази идея отново след шумната обществена реакция

Сега одобрените поправки в Закона за местните данъци и такси по въведения при управлението на ГЕРБ почин – през други закони между първо и второ четене, забутани между множество други корекции също в други закони, предвиждат туристически данък да плащат не само категоризираните места за настаняване, а и регистрираните.

Тази данък се определя от съответната община, на чиято територия се намират отдаваните имоти. За Airbnb и Booking апартаменти и стаи данъкът ще е плащаният от местата, категоризирани с една звезда.

Това означава за нощувка собствениците на такива имоти да плащат в съответната община между 40 и 80 ст., в каквито граници варира туристическият данък за туристически обекти с една звезда.

"То вече внасянето на кофти предложения в преходни разпоредби между две четения си е нормалната практика за ГЕРБ", коментира Владислав Панев, общински съветник в София от "Демократична България" и съпредседател на Зелено движение. "Не се спряха да мачкат дребния бизнес и допълнителните доходи на хората. Като освирепели кучета за някакви стотинки отгоре. Поемам ангажимент като общински съветник да предложа и да се боря в София да се прилагат минималните такси и за патент, и за нощувки на легло. Защото този бизнес е важен за имиджа на столицата, за обновяването на изоставащи райони, за толкова много други неща. За които управляващите не мислят и си нямат понятие", допълни той.

До края на март трябва да е готова наредба за регистрацията на тези места за гости. Те ще имат три месеца да се запишат в общината. Ако не сторят това, ще им се реже достъпът до онлайн платформите - за две седмици при първо нарушение и 30 дни при повторно прегрешение.

Предвижда се апартаментите да имат регистрационен номер, който ще бъде описан в обявата им в съответната онлайн платформа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?