Бизнесът се надява на по-добър договор с "Газпром" в близките месеци

Кирил Домусчиев, сн: БГНЕС

Бизнесът се надява, че в близките месеци, на база на решенията на ЕС и постигнатото споразумение с "Газпром", нашето правителство да успее да договори по-добър договор за България. Така индустрията ни може да е спокойна, че плаща същите цени като конкурентите ѝ в Германия, коментира Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, пред журналисти във вторник преди общото събрание на организацията, на което се очаква той да бъде преизбран начело.

По повод предложеното и напът да бъде одобрено поскъпване на природния газ с близо 30 процента от 1 април, Домусчиев каза, че се надява увеличението да е максимално контролирано от Комисията за енергийно и водно регулиране. Той припомни, че цената на руското синьо гориво за България се пресмята по формула на основата на тарифите на суровия петрол за девет месеца назад и към момента няма как да бъде променена.

Това е нещо неизбежно и ще трябва да го платим, ако расте цената в Германия, ще расте в България, каза бизнесменът.

Като свои цели на потенциален нов мандат Домусчиев посочи намаляването на бюрокрацията и запазване на ръста на икономиката и препоръча на бъдещите управляващи да се вслушат в приоритетите на работодателските организации.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?