Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бизнесът се обяви срещу криминализирането на гражданския оборот

0 коментара
Бизнесът се обяви срещу криминализирането на гражданския оборот

Работодателските организации остро разкритикуваха проекта за промени в Наказателния кодекс, който предвижда затвор за длъжностно престъпление в частния сектор. Според бизнеса проектът е противоконституционен.

"Предлаганите промени не намират опора в конституцията и прогласените в нея принципи на разграничение на собствеността на частна и публична", се казва в позицията. В нея се напомня, че основният закон прогласява, че държавните имоти се управляват в интерес на гражданите и обществото, а частната собственост е неприкосновена.

Работодателските организации казват, че действията по управлението на частната собственост са свързани със свобода на договаряне, свободно определяне на цени и безпрепятствен избор на партньори. Целта е да се достигнат взаимноизгодни условия на договарящите страни. При разходването на публични средства сключването на договори се извършва по специфични правила, които целят най-ефективно оползотворяване на публичния ресурс в защита на обществения интерес.

"Тези основни конституционни различия, предпоставят различна степен на обществена опасност при осъществяване на корупционни практики в частния и обществения сектор и съответно предполагат диференциран законодателен подход, а не симетрично регламентиране на последиците от прилагането им", казват работодателите.

Според тях криминализирането на нарушенията по служба в частния сектор са "опасни и недопустими". "Новата разпоредба дава възможност да се търси наказателна отговорност за гражданскоправни отношения", казва бизнесът.

В позицията се напомня, че активният и пасивният подкуп в частния сектор вече са инкриминирани, а оценката за ефективността на съществуващия текст е добра. Според работодателите възможността да се търси наказателна отговорност при дисциплинарни нарушения в частния сектор ще доведе до "тълкувателен хаос и произвол при правоприлагането".

Първи за проблемите в проекта за промени в Наказателния кодекс алармира проф. Пламен Панайотов в интервю за lex.bg. Според него проектът не бива да се приема, защото след това всяко нарушение на служебните задължения би се третирало като престъпление. При това без значение от характера и целта на самото нарушение.

"Подобна разпоредба влиза в противоречие с основни принципи на наказателната политика и на наказателното законодателство", каза Панайотов.

Първият нарушен принцип е този на правната сигурност, защото няма да е ясно какви са признаците на престъплението и какво е наказанието, което се полага. Вторият нарушен принцип е употребата на наказателното преследване като последно средство за реакция при противоправно поведение.

"Това са основни принципи на правото на ЕС, на международното право и на нашето национално наказателно право", казва проф. Панайотов.

Според него отварянето на широка врата за наказателно преследване на всяко едно нарушение на служебните задължения може да доведе до произвол. Проф. Панайотов остро критикува и предложенията за криминализиране на длъжностните престъпления в частния сектор.

"Да си представим, че има каквото и да е нарушение или неизпълнение на служебните задължения на едно длъжностно лице в частния сектор. Да речем, че управител на ООД или изпълнителен директор на АД е сключил договор, независимо с какъв предмет, между съответното търговско дружество и друг стопански субект. По едни или други причини сме поставени в хипотеза на неизпълнение на договора, което е свързано с нарушаване на служебните задължения от това длъжностно лице. Произтичат и някакви вредни последици, които в ред случаи могат да са и значителни. В гражданското право е известно, че неизпълнението на договорите влече гражданско правни последици. То не може по принцип да се криминализира. Не е ясен дори механизмът, по който настъпват тези вредни последици. Това е недопустимо и означава на практика да криминализираме целия граждански оборот.", казва юристът.

Той допълни, че с предлаганите изменения в Наказателния кодекс единствено се предвижда разширяване на обхвата на наказателната репресия и нейното ожесточаване.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.