Бизнесът скочи срещу задължително адвокатско посредничество в работата му

Глоба от хиляда до 5 хил. лв., ако счетоводители контактуват с НАП, НОИ, Булстат и др. служби

Бизнесът скочи срещу задължително адвокатско посредничество в работата му

Остро недоволство срещу приети в сряда вечерта на първо четене в правната парламентарна комисия поправки в Закона за адвокатурата изразиха от Българската стопанска камара (БСК), според чиито членове се установява монопол върху определени дейности от страна на адвокатите, което нарушава правото им на работа и конкуренцията.

Одобрените текстове в условията на протест на адвокатите под прозорците на Народното предвиждат адвокатите да станат задължителен посредник в отношенията на фирмите с всички държавни органи. Зад това застанаха 17 депутати от ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, ДПС и БСП с уговорката, че ще има промени между двете четения.

Предвижда се само адвокати, а не счетоводители, юрисконсулти или куриери, да имат право да носят и получават документи от НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Инспекцията по труда, общините и останалите административни служби. Само те ще могат да внасят и финансови отчети или други документи в търговския, имотния и други регистри.

За нарушение на тази разпоредба се предвижда глоба от 1000 до 5000 лв., при повторно нарушение става двойна. Още по-скандалното е, че самите санкции ще се налагат от адвокатските колегии и ще влизат в техния бюджет, вместо да се внасят в държавната хазна. Освен това всички граждани и органи ще бъдат задължени да донасят на колегиите кой подава например молба в НОИ без адвокат. Адвокатите придобиват и право да удостоверяват подписите на частни документи и договори, които не подлежат на вписване, на пълномощни, както и да потвърждават верността на преписи и извлечения от книжа и документи.

Законопроектът, който е писан от Висшия адвокатски съвет и внесен от депутати адвокати, бе определен като откровено лобистки, тъй като засегнати от него са нотариуси, счетоводители, юрисконсулти, съдебни изпълнители. Към недоволството им се присъединиха най-големите работодателски организации и синдикатите.

"Срещу този законопроект има над 30 отрицателни становища, между които на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на работодателските и синдикалните организации, на професионалните сдружения на нотариусите, експерт счетоводителите, прокуратурата и редица структури в държавната администрация", посочва се в становище на БСК.

"Считаме за опасна тенденция политически решения да се приемат под влиянието на уличен натиск от една гилдия, без да се отчита балансът на интересите на всички професионални групи и обществото като цяло. Недопустимо е именно Комисията по правни въпроси да предлага на Народното събрание приемането на противоконституционни закони

От БСК посочват, че ако и в пленарна зала бъде приет проектозаконът "работодателите могат да премерят сили с адвокатите на полето на площадната демокрация".

"Недейте да спекулирате, че искаме да монополизираме всички консултантски услуги", обърна се към опонентите си шефът на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова на заседанието в сряда. По думите ѝ проектозаконът е изработен изцяло в полза на гражданите.

Тя даде за пример искането на адвокатите да извършват част от нотариалните заверки, което щяло да улесни хората, тъй като нотариусите у нас са по-малко от 700, а адвокатите са над 13 хиляди. Представителите на Съюза на нотариусите обаче контрираха, че влизането на неограничен брой юристи в тази област ще доведе до абсолютен произвол.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?