Бизнесът смутен от плановете на ДАНС да внедрява агенти

Асоциацията на индустриалния капитал очаква готвените промени да прогонят инвеститори

Бизнесът смутен от плановете на ДАНС да внедрява агенти
Идеята на правителството ДАНС да може да внедрява агенти в частни фирми и държавни институции без знанието на ръководителите им очаквано предизвика остра съпротива от страна на бизнеса. 
 
"Смущаващото в тези текстове е, че отсъства съдебният контрол, което ще влоши бизнесклимата у нас. Използването на специални разузнавателни средства (СРС) се разрешава от съда, а внедряването на агенти ще става без знанието и съгласието на ръководителя на фирмата, а защо не и на някоя партия”, коментира Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.
 
Според предложените от премиера Бойко Борисов и контраразузнаването промени в Правилника за прилагане на Закона за ДАНС, публикувани на сайта за обществени консултации strategy.bg, тайни агенти на агенцията ще бъдат внедрявани в институции, фондации и фирми без знанието на ръководствата им. 
 
Агентите ще могат да бъдат внедрявани сред адвокати, одитори, художници, счетоводители, архитекти и други свободни професии.
 
Освен това ще могат и да вербуват техни "колеги", които вече са на щат в съответните фирми или институции.
 
Това ще е много сериозна промяна, която ще даде значителни нови правомощия на ДАНС, чийто граждански контрол е много слаб. В момента за да може ДАНС да вкара служител на агенцията на прикритие, трябва да уведоми и да получи съгласието на шефовете на съответните фирми и ведомства. 
 
Велев обясни пред Нова телевизия, че дори предлаганите изменения да не бъдат приети, тяхното обсъждане плаши и прогонва потенциални инвеститори.
 
Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов от своя страна изрази мнение, че промените не са големи и няма да доведат до никакви проблеми.
 
"Практиката показва, че във всеки период от време има различни практики. При социализма най-важно беше самопризнанието. След това акцентът падна върху СРС-тата, макар че от тях също не излиза нищо съществено. Сега ще се насочим към служителите под прикритие”, коментира Йорданов.
 
Някои въпроси
 
Предлаганите промени повдигат куп въпроси около функционирането на агентите под прикритие. Не е напълно ясно как те ще бъдат назначавани без уведомяването на ръководителите при положение, че в държавната администрация се минава през конкурси, а в частните фирми са много важни личните контакти.
 
Не е ясно и какво ще стане, ако даден шеф на фирма или ведомство не хареса качествата на агента и откаже да го назначи на работа. 
 
ДАНС е агенция към Министерския съвет и на практика единственият лост за граждански контрол на дейността ѝ е парламентът. 
 
Повече заседания на ресорните комисии, в които се обсъждат въпроси около работата ѝ, обаче се затворени. 
 
Какви са мотивите?
 
Според мотивите на предлаганите промени "липсата на правна възможност за организиране на прикритие в структури без съгласието на съответния ръководител може да създаде затруднения и пречки за своевременното придобиване на информация, необходима за защита от посегателства, насочени срещу националната сигурност, особено в повишената и отчетена в световен мащаб опасност от терористични атаки и повишена активност на разузнавателните служби на държави от т.нар. трети свят". 
Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?