Бизнесът спестил 104.5 млн. лв. от административни облекчения

Бизнесът спестил 104.5 млн. лв. от административни облекчения

Бизнесът е икономисал 104.5 млн. лв. в резултат на приетите в средата на миналата година мерки за административни облекчения, съобщиха от правителствената пресслужба в сряда. Това сочи отчетът за изпълнение към края на 2015 г. на третия пакет със 130 мерки за намаляване тежестта  за фирмите, одобрен на заседанието на Министерския съвет.

Спестената сума е 21.7% от планираното намаление с 30% на административните разходи за бизнеса.

Сред най-важните изпълнени мерки за периода са разработването и публикуването на интернет страницата на Агенция "Митници“ на указания за попълване на електронния административен документ и на акцизната декларация, както и намаляването срока за превеждане на подлежащи на връщане суми на акциз и за издаване на разрешение или на мотивиран отказ от 14 на седем дни. Изменението се прилага от 8 януари 2016 г.

През отчетния период са изпълнени девет от забавените мерки от втория план за действие. Шест от тях са с водеща институция Националния осигурителен институт и са свързани с данните от съпътстващите болничния лист документи, подавани от осигурителите. За целта е приета Наредба за паричните обезщетения и помощи от ДОО, в сила от 1 януари 2016 г., и е разработена и внедрена информационна система за подаване на документите по електронен път. Това е довело до намаляване на административната тежест за бизнеса със 71 млн. лева годишно. По отношение на останалите неизпълнени мерки от първия и втория план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса са приети нови срокове за изпълнение – до края на 2016 г. и 2017 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?