Бизнесът трябва да е длъжен да плаща повече на по-образованите работници

Иван Нейков

Държавата трябва да въведе административни регулации, с които да се въведе задължение на работодателя да плаща повече на по-квалифицираните работници.

Тази идея разви пред "Блумбърг ТВ" председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

По думите му липсата на достатъчно инструменти, които да влияят на политиката по доходите от страна на държавата, вече започва осезаемо да се усеща и да пречи на развитието на пазара на труда. Според Нейков минималната работна заплата и минималният осигурителен доход не са достатъчно ефективни и не постигат целите си.

Усеща се болезнена липса на връзка между квалификацията и цената на труда, между знанията на човека и заплатата, която получава. Това бяло петно час по-скоро трябва да бъде запълнено“, съветва Нейков. Според него новата регулация трябва да е "разумна и нормална".

По думите на Нейков у нас се получава омагьосан кръг в отношенията между работник и работодател. Работодателят твърди, че няма квалифицирани работници и затова плаща ниска заплата, а от друга страна работникът твърди, че за ниско възнаграждение не вижда смисъл да инвестира в допълнителна квалификация.

"Повечето компании вече произвеждат повече с по-малко работници и за нискоквалифицирана работа се търсят по-висококвалифицирани работници. Не се сбъдна мечтата след кризата да се върнем в същата ситуация, както преди нея", каза още Иван Нейков.

Споделяне

Още от Бизнес