Бизнесът в Австрия предлага бежанците да полагат 1-годишен общественополезен труд

Кристоф Лайтл

Австрийските медии съобщават за предложение бежанците да полагат едногодишен общественополезен труд, направено в Брюксел от Кристоф Лайтл, председател на Австрийската стопанска камара и почетен председател на Организацията на европейските стопански камари, предаде БТА от Виена.

Кристоф Лайтл се е спрял и на икономическите щети, които би наложило премахването на свободното придвижване на хора и стоки в Шенгенското пространство. Той е уточнил, че въвеждането на гранични контроли ще струва на австрийската икономика минимум 1,2 милиарда евро годишно .

Социалното измерение на общественополезния круд Лайтл вижда в ускоряване на интеграцията на новопристигналите в Европа. Като поле за действие той посочва общински дейности и трудова заетост по места, където това не би отнело заетостта на австрийски граждани. На бежанците ще са заплаща според колективните трудови договори за съответната дейност.

Лайтл вижда възможност за финансова подкрепа на държавите, които са надхвърлили своята квота, в преразпределяне на неусвоените средства от фонда на ЕС за развитие. В началото на 2017 година това ще са от 20 до 30 милиарда евро за последния период. Председателят на Австрийската стопанска камара критикува европейските държави, които в голямата си част отказват да приемат бежанци.

Опасенията му за бъдещото развитие на миграцията се обосновават от факта, че "съществува миграционен пояс, простиращ се от Мароко до Индия" и несигурността, както и липсата на демокрация са причините хората да напускат тези страни. Това налага необходимостта от "план Маршал за Африка". Във всеки случай днешните бежански потоци, може да са като "лек пролетен полъх в сравнение с онова, което би могло да се случи", заявява без всякаква илюзия Кристоф Лайтл.

Споделяне

Още от Европа