Бизнесът възкреси идеята за данъчната амнистия и поиска данък ″офшорки″

Бизнесът възкреси идеята за данъчната амнистия и поиска данък ″офшорки″

Идеята за данъчна амнистия бе възкресена в четвъртък на заседание на Консултативния съвет към Националната агенция за приходите (НАП). Съветът включва представители на работодателски и браншови организации, а на заседанието днес взеха участие и едри представители на строителството, туризма, енергетиката, застраховането, хазарта, търговията.

Данъчната амнистия ще даде възможност укрити доходи от легална дейност да бъдат декларирани и върху тях да се платят без санкции дължимите данъци.

Идеята за данъчна амнистия влезе в пакета антикризисни мерки на правителството и бе обсъждана от тристранната комисия, но на по-късен етап от разработването на мерките отпадна. Неин привърженик е шефът на НАП Красимир Стефанов, който смята, че за България може да е полезен германският опит в легализирането на укрити доходи, като се заплатят дължимите данъци и така бъде избегнато по-тежко наказание за собствениците им.

Според сметки на Българската стопанска камара (БСК) в условията на криза около 40% от бизнеса предпочита да работи в сивия сектор, тоест да укрива обороти, доходи и да не плаща дължими данъци.

Освен данъчната амнистия представители на бизнеса са предложили да се въведе облагане с данък при източника за всички трансфери към офшорни зони или т.нар. данък ″офшорка″.

Целта на мерките е да си повишат приходите в бюджета, които за първите три месеца на тази година бележат значителен спад, според данните на НАП. Те сочат, че постъпленията в НАП са намалели с 843 млн. лв. в сравнение с първото тримесечие на 2009 г. За същия период безработицата се е увеличила със 115 000 души.

Най-засегнатите от кризата отрасли са строителството, туризмът и добивната промишленост, смятат данъчните експерти.

Участниците в Консултативния съвет са се разбрали до 5 май браншовите организации да подготвят прогнозни данни за приходите си до края на годината, респективно за данъчните и осигурителните задължения, който очакват да възникнат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес