Бизнесът вече е използвал четвърт от кредитите по новата европрограма

Бизнесът вече е използвал четвърт от кредитите по новата европрограма

Около една четвърт от ресурса на новата програма "Инициатива за малки и средни предприятия" вече е достигнал до бизнеса. Това съобщи ръководителят на програмата Калин Маринов, който е зам.-главен директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката при отчета за свършеното досега.

Новата програма е с бюджет от 102 млн. евро, осигурени от Европейския фонд за регионално развитие. Тези средства се използват за заеми на малкия и среден бизнес при по-ниски лихви. Целият бюджет на програмата вече е договорен с десетте финансовите посредника и усвоен.

С помощта на банките, с които ЕК поделя финансовия риск за отпуснатите кредити, бюджетът на програмата е нараснал близо шест пъти до 608 млн. евро. От тях вече са отпуснати над 1460 кредита за близо 156 млн. евро, каза Калин Маринов.

Така средният размер на един заем възлиза на около 105 хил. евро. Към момента няма нито един отпуснат заем до максимално възможната сума, която е 5 млн. евро. Причината е, че банките са предпазливи при предоставянето на по-големи кредити.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?