Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бизнесът: Второ затваряне без финансова помощ ни обрича на фалит

27 коментара
Бизнесът: Второ затваряне без финансова помощ ни обрича на фалит

Предложените от здравния министър проф. д-р Константин Ангелов нови по-строги мерки за овладяване на разпространението от коронавируса очаквано разделиха обществото на две.

Бизнесите, които ще трябва да затворят врати за две или три седмици, ако бъде прието предложението му от правителството в сряда, се обявиха против въвеждането им и поискаха компенсанции от държавата, както и отсрочване на данъци, осигуровки и кредити. Предупредиха още, че второ затваряне ще означава фалит за ресторантьори, хотелиери и т.н.

В същото време недоволните от евентуалните нови мерки, които се очаква да влязат в сила в петък, се заканват да излязат на протест пред Министерския съвет в сряда, като организацията му тече в социалните мрежи. Участие в него заяви и лидерът на извънпарламентарната партия АБВ Румен Петков.

Подкрепата за въвеждането на новите мерките идва основно от страна на медиците, които са най-потърпевши от коронакризата. Шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров обяви, че "лекарите не са жертвени агнета", както и че няма разум нито в обществото, нито във властта. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи също обяви, че "напълно подкрепя по-строгите мерки за овладяване на лавинообразно растящата заболеваемост от Covid-19".

"Време е да се опомним, време е да се обединим! Нека заедно и осъзнато преминем през необходимите ограничения в името на живота, който трябва да продължи", призовават от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Бизнесът е оптимист, че ще продължи да работи

Междувременно Националният статистически институт (НСИ) представи данни от бизнес изследване, проведено през ноември, но преди обявяването на новите мерки. Според него редица бизнеси отчитат спад през октомври спрямо септември, но картината не е чак толкова черна. Освен това предприемачите са оптимисти, че през следващия месец, който обикновено е един от най-силните от годината, ще продължат да работят.

Около една трета (34.2%) от участвалите в проучването предприятия заявяват, че продажбите им на стоки и услуги са намалели. За близо половината (48.7%) не е имало промяна в приходите, а 16.6 на сто отчитат увеличение на продажбите.

Разпределението по икономически дейности показва, че 37.2% от фирмите в сектор "Търговия, транспорт и ресторантьорство" са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, за индустрията този дял е 34.6%. Най-голям е спадът в оборота на работещите в сектор "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности", където приходите от продажби са намалели с 44.9% за фирмите. В строителния бранш пък намаление на работата отчитат около една трета от предприятията (34.1%).

По отношение на наетия персонал 16.8% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на "платен отпуск", следват "дистанционна форма на работа" (14%), "неплатен отпуск" (9.6%) и възползване от правителствени мерки за подпомагане на работодателите (8.9%).

За следващия месец 94.4% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, а 3.2 на сто са посочили, че временно ще преустановят дейността си, като само 1.6 на сто са заявили, че ще прекратят работа. Бизнес анкетата обаче е направена преди да са обявени новите мерки.

В същото време бившият вицепремиер Николай Василев и ексфинансовия министър Симеон Дянков прогнозираха, че следващата година ще е по-тежка за бизнеса и хората.

"Не знам дали следващата година няма да е по-лоша от тази, но новините няма да са добри за нито един сектор", заяви Николай Василев пред телевизия "България он еър".Според него намаляването на ставките по ДДС не е правилно решение нито за ресторантьорите, нито за държавата, нито за крайните потребители. Той припомни, че ресторантьорският сектор е първият, който успя да извоюва по-ниска ставка по ДДС от четвърт век насам, но от това не последва понижаване на цените в заведенията.

Финансовият министър в първия кабинет на Борисов Симеон Дянков подкрепи въвеждането на по-строги мерки срещу коронавируса. Той очаква усложняване на икономическата обстановка догодина. "Следващата година няма да е кой знае колко по-лесна от настоящата и от сега трябва да се мисли за бизнеса, за повече пари и за социални мерки. Това, което липсва в България, са мерки за бизнеса", коментира Дянков пред бТВ.

Работодателите искат компенсации и отсрочване на данъци

От Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която членуват всички национално представителни работодателски организации, поискаха компенсации от страна на държавата за затворени бизнеси и отсрочване на плащането на данъци, осигуровки и кредити.

От асоциацията заявяват още, че вече не може да се затварят бизнеси без едновременно с това да се стартират мерки за подкрепа на предприятията и хората.

Предложенията им за подкрепа са съобразени с насоките по временната финансова рамка, дадени от ЕК. Според тях помощ трябва да получават до 30 юни 2021 г. закъсалите фирми, като тя трябва да покрива фиксирани разходи, направени  от 1 март 2020 г. до 30 юни 2021 г. Подпомагане да получат всички, които имат спад на оборота през тази година най-малко от 30% спрямо същия период на 2019 г., настоява бизнесът

Работодателите искат още отсрочване на данъци и социално-осигурителни вноски за времето, през което бизнесите няма да работят. Те предлагат пилотно това да се приложи за минал период- февруари 2020 г. - октомври 2020 г. По този начин ще се избегне злоупотреба от декларирани неверни данни за оборота.

Обединение "Бъдеше за туризма" с 5 искания

Обединение "Бъдеще за туризма", в което членуват 132 туроператори и туристически агенти, имат пет предложения за подкрепа на бранша. Те са за: 

 • 10% грантова схема за национално финансиране за ликвидност на туроператорите и туристическите агенти, нова социална мярка за бранша
 • Въвеждане на социална мярка за неработещите туроператори и туристически агенти в съотношение 80/0
 • Специален нисколихвен кредитен продукт поради счетоводната специфика на работата, невъзможност за материално обезпечение, влошена финансова експозиция, и наближаващ краен срок за възстановяване на предплатени пътувания на 320 000 туристи
 • Налагане на мораториум на банковите кредити и безлихвено отсрочване на всички плащания към държавния бюджет за период от 6 месеца.
 • Законодателна инициатива за удължаване срока на застраховка "Отговорност на туроператора" за месеците на затворен бизнес

Тези предложения са съобразени с насоките по временната финансова рамка, дадени от ЕК на 19 март и актуализирани на 13 октомври. Мерките вече действат и показаха ефективностпри  прилагането в  редица европейски държави, напомнят от сдружението.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) призоваха кабинетът да осигури бързо недостигащите 55 млн. лв. по схемата за подпомагане дейността на троператорите.  

Без затваряне на хотели и търговски центрове

Без затваряне на хотели и търговски центрове, призоваха от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ) и от Българската асоциация на ритейл центровете.  Според двете организации в противен случай тези обекти са заплашени от фалити и то в най-силните месеци на годината.

"Ако бъдат приети в предложения вид, тези мерки ще нанесат тежък, а в някои случаи и фатален удар върху много хотели, чийто бизнес през последните месеци едва се посъвзе от извънредното положение, наложено на 13 март 2020 г.", пишат до премиера от БАПМХ.

От там припомнят, че не е имало нито един случай на заразяване с коронавирус в хотел и напомнят, че хотелският бизнес е комплексен – свързан с предоставянето на допълнителни услуги. Затова настояват да не бъдат затваряни ресторанти, спа, фитнес и уелнес центрове и въобще да бъде ограничавана работата на хотелите, преди правителството да е обявило програма с разумни икономически мерки за компенсиране на бизнеса и служителите.

Да не се затварят театри, кина и зали за изкуство

От Съюза на организациите за любителско изкуство също се обявиха срещу затварянето на залите за изкуство и предупредиха, че браншът няма да оцелее при повторно затваряне.

Организацията настоява за запазване на мярката 60 на 40, обезщетение за времето, през което ще бъдат затворени, ако това се случи отново, минимална заплата за останалите без работа физически лица, да не се плащат данъци и осигуровки за периода, когато не работят школите по изкуства.

Организацията иска още да има програма към Министерството на културата за любителското изкуство, безплатни държавни и общински зали, както и намаляване на наемите, за времето когато са затворени.

Четири спорта поискаха да са извън локдауна

Съпротива срещу предложението на здравния министър има и в спортните среди, заради предвидената мярка да спрат временно всякакъв вид колективни спортни мероприятия.

Четири федерации поискаха техните спортове да не бъдат засегнати от забраната.Това са федерациите по футбол, баскетбол, волейбол и лека атлетика.

40 000 деца остават без достъп до обучение

Междувременно от фондация "Тръст за социална алтернатива" напомниха, че около 40 000 деца няма да могат да се включат активно в образователния процес, ако всички учебни заведения преминат на онлайн обучение.

Сред основните причини са липсата на електронни устройства, както и на съдействие от страна на родителите. Голяма част от тези деца живеят в бедни региони, често са от ромски произход. Повече от ясно е, че всеки пропуснат месец от обучението крие риск за цялостното завършване и справяне с учебния процес, посочват от фондацията.

От там припомнят, че през пролетта много частни фирми и неправителствени организации са дарили електронни устройства на учениците и училищата в нужда, но въпреки това една немалка част от тях продължават да са застрашени, че няма да могат да учат в следващите месеци.

И ако преподавателите в училищата и университетите подкрепят предложената мярка на здравния министър за онлайн обучение, не така стоят нещата в детските градини. Там учителките изразходваха платения си отпуск през пролетта и сега трябва да останат без доходи, което всява напрежение в системата. От КТ "Подкрепа" обявиха, че се търси решение чрез договаряне на национално ниво. Според Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към конфедерацията, предстоящият месец може да бъде платен на служителите чрез заложените в бюджета пари за заплати.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

27 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. olele
  #27
  Отговор на коментар #11

  къв държавен служител бе аланкоу

 2. fantom
  #26
  Отговор на коментар #21

  Чумата са я разнасяли мишките. Сега разнасят ковид-19 и фалшиви новини.

 3. fantom
  #25
  Отговор на коментар #18

  Бог да пази България...от такива като тебе.

 4. fantom
  #24
  Отговор на коментар #11

  Бъди сигурен, че няма да умре от глад за две седмици, но вероятността да заболее и разболее близките е голяма. И когато всички са карантинирани и никой не работи, няма кой да му плаща.

 5. fantom
  #23
  Отговор на коментар #14

  И ако умреш от Ковид, ще си доволен и семейството ти ще благоденства. Време е всеки да пожертва каквото може, а не да иска безвъзмездна издръжка, без нарушаване на стила на живот. После пак той ще връща заемите, но няма да се сети, че вината е у него. Не правителството е докарало короната, а резервите не стигат.

 6. fantom
  #22
  Отговор на коментар #9

  Възстановяването ще дойде, когато изчезнат ПРОСАЦИТЕ КАТО ТЕБЕ! Нещо умно да си написал досега, ПРОСТАКО?

 7. Територия на Мики Маус
  #21

  Няма гаранция, че всички вече не са заразни. Тогава няма смисъл от затваряне! Има стотици празни частни болници, държавата трябва само да им нареди да приемат модерно болните

 8. fantom
  #20
  Отговор на коментар #18

  Още по-големият проблем идва от такива като тебе, които не разбират, че като пречат на правителството погубват близките си. Комунистическият принцип - колкото по-зле, толкова по-добре.

 9. fantom
  #19

  Ако няма затваряне, няма да има кой да работи. Тогава ли бизнесът ще процъфти! Всички го удариха на изнудване.

 10. преспав
  #18

  Основният ни проблем не е само Ковид, а най-вече правителство и тоталното недоверие в неговите неадекватни решения. Сега сме в две кризи - здравна и икономическа, като навярно и от двете ще излезем напролет - но вече без това правителство. Не сме в политическа криза, защото нямаме политици - никакви ! Бог да пази България !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.