Бизнесът започна да получава помощите за ток

Бизнесът започна да получава помощите за ток

Енергоемките предприятия, които отговарят на условията за получаване на държавна помощ за покриване на разходите им за електроенергия, от сряда са започнали да получават дължимите им от септември 2015 г. средства.

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посети площадката на завода за цветни метали КЦМ 2000 край Асеновград, където връчи на предприятието уведомление за изплащане на 8.03 млн. лв. енергийна помощ. Още един "чек" – за 8 млн. лв., получи и "Биовет“, Пещера, на бизнесмена Кирил Домусчиев.

Парите ще бъдат възстановени от обществения доставчик "Национална електрическа компания“ ЕАД. Те се изплащат със стара дата, тъй като предоставянето на помощта бе регламентирано в Закона за енергетиката през март 2015 г., а след това бе разработен механизмът за изплащането на подпомагането, чиято цел е да облекчи консумиращите много електроенергия заводи, за да не станат цените на стоките им неконкурентни. Помощта трябваше да бъде одобрена от Европейската комисия, но нотификацията се забави.

След разрешението от Брюксел, дошло през август започна събирането на документи за предоставянето на помощта. Според разчетите на енергийното ведомство около 200 предприятия можеха да се възползват от подпомагането. Сега става ясно, че подадените заявления са били 148 заявления. Така за периода от 1 август 2015 г. до 30 юни 2016 г. на индустрията ще бъдат изплатени 97 млн. лв.

По думите на енергийния министър с предоставянето на помощта, българското правителство гарантира благоприятна среда за развитие на бизнеса. С намаляването на разходите за енергия, предприятията у нас ще подобрят конкурентоспособността си на местните и на чуждестранните пазари, каза в сряда Петкова.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?