Бизнесът защити шефа на КЕВР от нападките на Нинова и омбудсмана

Иван Иванов бе защитен от бизнеса

Четирите национално представени работодателски организации обявиха подкрепата си за председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, чието отстраняване БСП поиска, а лидерът на социалистите Корнелия Нинова и националният омбудсман Мая Манолова обявиха, че ще внесат в прокуратурата сигнали слещу него по различни причини.

Социалистите внесоха миналия петък в парламента проекторешение за отстраняването на Иванов от поста, но който е назначен от Народното събрание. Причината е, че ръководената от него комисия не е разгледала подписка на БСП с искане на 200 хиляди от нейните представители регулаторът да спре сделката за купуването на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ в Западна България от доскоро неизвестната и малка пазарджишка фирма "Инерком". Иванов обясни миналата седмица на Нинова, че тяхната подписка не е правно основание за спиране на сделката, а регулаторът не може да извърши вменената му със законови поправки задача да оценява продажба на над 20 на сто от енергийни предприятия. Нинова обаче го заплаши с прокурор и дори със затвор, каквато наказание се предвиждало за неизпълнение на законови ангажименти.

Манолова пък обяви преди ден, че ще обсъди със заместник-главния прокурор  Ася Петрова обявеното от енергийния регулатор поскъпване на тока и парното от 1 юли 2018 г. съответно с 2.03 и 7.33 на сто. Според омбудсмана КЕВР не е отразила коректно в цената предишно поевтиняване на природния газ.

В отговор на атаката срещу Иванов Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обяви против исканата му оставка от БСП и срещу "опитите за намеса на омбудсмана Мая Манолова в работата на регулатора".

В писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева организацията, обединяваща Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите в България, Асоциацията на индустриалния капитал в българия и Българсакта търговско-промишлена палата, се посочва, че "под ръководство на Иван Иванов, през последните 3 години КЕВР заслужи уважението на бизнеса като независим регулатор, който защитава интересите на всички потребители – и битови, и индустриални".

"В този смисъл, се обявяваме против опитите да се атакува един от работещите органи в държавата заради тесни и лични политически интереси и амбиции", посочват още представителите на бизнеса. Според тях отстраняването на Иванов може да доведе до сътресения в енергетиката, което би се отразило негативно на цялостния икономически живот в страната.

Те допълват, че в последните три години новият състав на регулатора е успял да са справи с наследените 800 млн. лв. задължения в електроенергийния сектор, възникнали заради изкуственото намаляване на цената за битовите потребители.

Според тях няма как да не се повишат цените на тока и парното за битовите потребители при положение, че през 2017 г. на свободния пазар енергията е поскъпнала с 20-30 на сто. Отделно расте цената на природния газ и ако това не се отрази в крайните цени, секторът отново ще изпадне в криза като през 2015  г.

Споделяне

Още по темата

Още от България