Бизнесдамата Екатерина Русимова ще стопанисва втори плаж край Созопол

Бизнесдамата Екатерина Русимова ще стопанисва втори плаж в община Созопол.


Екатерина Русимова сн. Фейсбук

Правителството определи дружеството "Солей Дор" ЕООД за концесионер за срок от 20 години на част от морския плаж "Градина Централен", съобщи правителствената информационна служба.

Фирмата е еднолична собственост на Екатерина Русимова, която управлява този плаж чрез същото дружество от 2016 г. с договор за наем.

Чрез друга своя компания - "Кафе Градина" ООД, Русимова управлява и плаж "Червенка" в Черноморец с договор за наем.

До 8 лв. цена за чадър или шезлонг на "Градина"

"Солей Дор" се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 години да предоставя чадър или шезлонг на плажа на цена до 8 лв. с ДДС за плаж "Градина - централен", който е с площ от 36 189 кв.м, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 44 756.96 лв. без ДДС. За сравнение като наемател на плажа "Солей Дор" плащаше наем от 36 000 лв. без ДДС (43 200 лв. с ДДС).

Размерът на концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 4.50 на сто.

Предвидените инвестиции, свързани с подобряване на достъпа до морския плаж за срока на концесията, са в размер на 258 084 лв. с включен ДДС.

Къмпинг "Градина" се намира в залива "Свети Никола" между Созопол и Черноморец. Той разполага с голям плаж с пясъчни дюни и обща площ от около 135 000 кв. м. Мястото е предпочитано за къмпингуване, както и от фенове на уиндсърфинга.

За плаж "Червенка" плаща наем от 14 400 лв.

През април тази година друго дружество, в което Русимова участва - "Кафе Градина" ООД, спечели търга за наем на плаж "Червенка" в град Черноморец за още 5 години.

Както през 2015 г., така и през тази година, фирмата със седалище в столичния район "Красно село" е единственият кандидат в търга с тайно наддаване.

"Кафе Градина" ще плаща годишен наем от 14 400 лв. с ДДС, пише в заповедта на Министерството на туризма. Запазва се досегашната цена за чадър или шезлонг – по 7 лева бройката.

В "Кафе Градина" Екатерина Русимова е съдружник с пернишкия бизнесмен Богдан Разсолков - Сопата.

Плаж "Червенка" се намира на три километра южно от град Черноморец, на територията на едноименното вилно селище. Активната му площ е в размер на 3012 кв.м, бреговата му ивица е дълга 585 метра. "Червенка" е част от голямата плажна ивица, стигаща до Созопол. Плажът е със статут на природна забележителност заради живописните скали, които го обграждат. Именно на тях дължи и името си, тъй като отвесните канари, издигащи се в района, имат специфичен червеникав оттенък.

Закани за разваляне на договори

Заради системни нарушения през годините двама министри са се заканвали да развалят договорите за двата плажа с Русимова, но това не се случи, защото стопанинът му е отстранил пропуските.

Преди повече от 5 години тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова се закнва да развали договора за плаж "Червенка" заради липсата на втори спасителен пункт. Тогава Русимова обяснява, че не са го поставили, защото на това място на плажа няма хора. След това обаче поставят спасителен пункт.

През 2018 г. тогавашният министър на туризма Николина Ангелкова също се заканва да развали договора за наем на плаж "Къмпинг - централен", заради допуснати нарушения основно заради липсата на достатъчен брой спасители, но пропускат е поправен и не се стига до разваляне на договора.

Екатерина Русимова е едноличен собственик още на фирмите "Онли Уан" ЕООД и "Епик инвест" ЕООД. В последната до неотдавна тя беше съдружник със съпругата на бившия кмет на Банско Георги Икономов и с дъщерята на бившия председател на Общинския съвет на Банско Владимир Колчагов - Елена Ангелинина, която през юли тази година се закле като депутат от партия "Воля". Колчагов и Икономов бяха от ГЕРБ.

Екатерина Русимова е и в управителния съвет на спортния клуб за водни спортове "Тантрум".

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?