Бизнесмен бе осъден на 2 години условно за смъртта на сина на шефа на ДАНС

Бизнесмен бе осъден на 2 години условно за смъртта на сина на шефа на ДАНС

Софийският градски съд даде двегодишна условна присъда на собственика на веригата пицарии "Виктория" Георги Илиев за причиняване на смърт по непредпазливост на сина на председателя на ДАНС Димитър Георгиев – Юлиян Георгиев. Бизнесменът няма да може да управлява кола също за срок от 2 години.

На 2 април 2014 година при ляв завой на столичния бул. "Симеоновско шосе" бизнесменът е засякъл с колата си идващия с мотор насреща му Юлиян. 20-годишният младеж загива на място.

Съдебната експертиза показа, че при удара момчето е карало мотора си със 120 км/ч при позволени 50 км/ч. Освен това в кръвта му бяха намерение следи от употреба на марихуана. При инцидента бизнесменът не е бил под влиянието на алкохол или наркотици.

По време на делото Георги Илиев твърдеше, че изобщо не разбрал, че в колата се е блъснал моторист, а помислил, че е паднало дърво, защото не видял светлини.

Адвокат на бизнесмена бе депутатът Явор Нотев, който е заместник - председател на Народното събрание от "Атака" и кандидат за вицепрезидент в двойка с Красимир Каракачанов.

Нотев коментира, че за причиняване на смърт няма справедлива присъда и цитира майката на Юлиян Георгиев - каквото и да бъде наказанието, то няма да ѝ върне детето. Той обаче подчерта, че шофьорът на автомобила е нямало как да предвиди, че "срещу него ще излети един мотор със скоростта на снаряд".

Адвокатът на родителите на Юлиян заяви, че най-вероятно ще обжалват присъдата. Според него с оглед личността на бизнесмена Георги Илиев условното наказание е реално, но изпитателният срок трябвало да бъде в максималния размер от 5 години.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?