Бизнесмен е осъден на 8 години затвор за присвояване на зърно

Бизнесмен е осъден на 8 години затвор за присвояване на зърно

Варненският окръжен съд наложи присъда от 8 години затвор при строг режим на 55-годишния местен бизнесмен Тинко Д. по обвинение, че е присвоил стока от различни зърнопроизводители от региона. Това съобщава в понеделник Варненската апелативната прокуратура. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва.

Според държавното обвинение той е присвоил над 5 милиона килограма пшеница, близо 1,5 милиона килограма слънчоглед и 32 400 килограма ечемик, като общата стойност на стоката е близо 2,4 милиона лева. Престъплението е извършено през 2014 година.

Осъденият е бил собственик на база за съхранение на зърно в Провадия. Продукцията му била поверена за съхранение от седем земеделски производители, кооперации и фирми. Бизнесменът обаче продал зърното от името на собствените си фирми, а с парите погасявал собствените си задължения към различни държавни и частни финансови институции.

Към момента на извършване на това престъпление бизнесменът е бил подсъдим по дело за данъчно престъпление в особено големи размери, по което е бил признат за виновен, припомня прокуратурата.

Съдът е потвърдил мярката му за неотклонение - гаранция от 20 000 лева

Споделяне

Още от България