Бизнесмен и кандидат за депутат застрелян в Турция

Бизнесмен и кандидат за депутат застрелян в Турция

В Турция, където на 22 юли ще се проведат парламентарни избори, е убит независимият кандидат-депутат Тунджай Шейранлъоглу, предадоха във вторник световните агенции.

Шейранлъоглу е бил застрелян в автомобила си късно вечерта в понеделник, на връщане от телевизионно предаване. Другите трима негови спътници, вероятно от предизборния му екип, са ранени и настанени в болница. Лекарите съобщават, че живота им не е застрашен.

Извършителите на покушението са успели да избягат и се укриват.

ББС цитира турската агенция Доган, която съобщава, че вече са арестувани няколко души, заподозрени в съпричастност към убийството.

Застреляният е бил бизнесмен, който е притежавал строителна фирма и малък истанбулски вестник. Турската агенция предава, че Шейранлъоглу е бил обвинен в измама.

Предстоящите на 22 юли избори в Турция трябва да излъчат ново правителство, чиято задача е извеждането на страната от политическата криза и провеждане на редица конституционни реформи, одобрени от предишния парламент.

Набелязани са промени в турската конституция, според които избирането на президент да не става в парламента, както е било до сега, а на общонационален референдум.

Резултатите от предварителните допитвания сочат за лидер в предстоящия вот управляващата Партия на справедливостта и развитието, начело с министър-председателя Реджеп Таийп Ердоган, когото светското общество в Турция подозира в желание тайно да ислямизира държавата.

Ердоган се надява, че партията му ще получи парламентарно мнозинство от 290 до 310 места, което ще ѝ даде възможност да сформира еднопартийно правителство. Премиерът вече заяви, че ако не спечели достатъчно гласове за еднопартиен кабинет, ще напусне политиката.

Той даже отправи призив към ръководителите на двете опозиционни партии да направят същото, ако не могат да съставят сами правителство след изборите.

През 2002 г. на предишните избори за парламент две партии успяха да преминат бариерата от 10%. Тогава партията на Ердоган получи две трети от местата в парламента.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?