Бизнесмен ще плати близо 300 хил. лв. заради опит да измами данъчните

Управител на софийска фирма ще плати 285 000 лева, защото се опитал да продаде част от имуществото на дружеството на по-ниски цени от пазарните, за да избегне плащането на дължими данъци и вноски. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП) в неделя като пример с какви случаи се сблъскват данъчните служители.

По време на ревизия на дружеството, инспекторите от НАП са установили, че то има задължения към бюджета за стотици хиляди лева. За да избегне налагането на запори и евентуалната продажба на имуществото на фирмата от НАП, управителят започнал да продава активите. Така още докато се провеждала ревизията, управителят продал на безценица три служебни автомобила и едно вземане на фирмата от неин клиент. Ревизорите установили, че при тези сделки той е намалил стойността на имуществото на управляваното от него дружество с 285 000 лева.

Според разпоредбите управителят носи солидарна отговорност. Това означава, че той ще трябва да плати 285 000 лева, с които е намалил стойността на имуществото на дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес